Beogradski epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je zabrinut zbog organizovanja masovnih javnih političkih skupova u Srbiji jer su takva okupljanja “pouzdana mjesta gdje može doći do prenošenja virusa”.

On je za Prvu televiziju ocijenio da javna okupljanja u većem broju poput jučerašnjeg ispred Skupštine Srbije, “ne mogu proći bez posljedica” koje će se po njegovim riječima, vidjeti za sedam do 10 dana.

“Rizik se tu drastično povećava. Da li su skupovi politički ili nisu, virusu je sasvim svejedno. Ako ima mogućnost za prenos, on će je iskoristiti”, kazao je Kon.

Najavio je da će na današnjoj sjednici Kriznog štaba izraziti zabrinutost zbog organizovanja takvih skupova ali i dodao da odgovornost što se mjere ne sprovode, nije na stručnjacima.

Ocijenio je da su brojke u vezi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji dobre ali i da ponašanje građana nije u skladu sa trenutnom situacijom.

“Sasvim je pouzdan podatak da je virus u cirkulaciji, drugo je što se sve više spušta i to je jako dobro”, rekao je Kon i dodao da je možda neophodno da se u Srbiji uvede obavezno nošenje maski.