Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras da nije realno planirati doček Nove godine i očekivati da će taj praznik proći bez mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa.

On je za Radio televiziju Srbije (RTS) kazao da sutrašnji sastanak Kriznog štaba za suzbijanje epidemije “neće ništa da promijeni” jer su kako je rekao, sve mjere već na snazi samo moraju da se poštuju, ali i da se strogo kontroliše i sankcioniše kršenje tih mjera.

“Mjere već postoje, sve zavisi od ukupnog ponašanja. Mjere koje sad važe su na granici najrigoroznijih, ostaju samo vanredno stanje i policijski čas. Zato bi najpametnije bilo da svako u svom domaćinstvu proslavi slavu i poslije se pripremi za Novu godinu i Božić tako da nigde ne mora da se kontroliše i kažnjava”, kazao je član Kriznog štaba.

Naveo je da je medicinski dio štaba već dao prijedlog koji podrazumijeva PCR test za ulazak u Srbiju i karantin za one koji ulaze u zemlju, a nemaju taj test.

“Sutra će biti govora i o produženju mjera, a ako su one na snazi u vrijeme Nove godine, onda je jasno da nikom neće pasti napamet da organizuje doček”, rekao je Kon i dodao da onaj ko organizuje žurku u situaciji medicinske katastrofe “ozbiljno krši zakon”.

Ocijenio je da su mjere koje su na snazi dale “neki rezultat” kad je riječ o epidemiološkoj situaciji u Beogradu, ali i dodao da “dok ne vidimo jasan pad, dotle mu se samo nadamo”.

Povodom kritika koje su mu uputili pojedini poslanici Skupštine Srbije u vezi pooštravanja mjera, Kon je rekao da je potrebno da im se jasno odgovori da nisu u pravu jer ne znaju kompletnu sitauciju.