Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da u Srbiji neće biti popuštanja preventivnih mjera na sprečavanju širenja virusa korona, kao i da apeli za poštivanje tih mjera treba da budu još snažniji zbog polaska đaka u školu i dolaska studenata.

“I dalje ne popuštamo sa mjerama, pritisak će biti sve jači”, rekao je Kon na konferenciji za novinare nakon sjednice Kriznog štaba.

On je potvrdio da je, zbog nepoštivanja epidemioloških mjera, pisao premijeru Srbije Ani Brnabić, te objasnio da je tako reagovao jer misli da je sada pravi trenutak za to.

Epidemiolog Darija Kisić-Tepavčević rekla je da je posljednjih sedmica u Srbiji prisutan silazni trend potvrđenih slučajeva, ali da taj broj nije linearan.

“Evidentno je da imamo sve manji broj slučajeva i sve stabilniju epidemiološku situaciju”, rekla je Kisić-Tepavčević.

Ona je napomenula da i dalje ima veliki broj osoba koje su “rezervoari” infekcije, te da znatan broj ljudi ima asimptomatske oblike zaraze.

Kon i Kisić-Tepavčević su ocijenili da je izuzetno značajna bila pomoć u medicinskoj opremi iz Kine, kao i ljekara iz te države koji su na početku epidemije boravili u Srbiji.

“Bez pomoći i saradnje imali bismo jako tešku situaciju, a da smo ih sve slušali vjerovatno bi bilo bolje nego što jeste”, rekao je Kon.

Kisić-Tepavčević je takođe naglasila značaj razmjene iskustava sa kolegama iz Kine, ocijenivši da su oni ljekarima u Srbiji dali vjetar u leđa u borbi protiv virusa korona.