Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon upozorio je da je zdravstveni sistem Srbije na ivici opstanka i apelovao da svi, pogotovo mladi, poštuju nove mjere.

Kon je naglasio da će, ukoliko budu poštovane mjere koje su stupile na snagu sinoć biti ostvareni željeni rezultati i da u tom slučaju policijski čas nije potreban.

“Pričati o tome šta bi moglo još, teško da ima šta više. Okupljanja su dozvoljena do petoro ljudi, što znači da je apsolutno svako okupljanje zabranjeno. Šta će nam policijski čas? Evo cijeli Beograd je prazan”, ukazao je Kon.

On je naglasio da je siguran da će nove mjere dati efekta.

“Pitanje je samo koliko će se to vidjeti u ciframa, zbog toga što je virus već prodro u porodice. I tu se ne prepoznaje. Pogotovo mladi ljudi imaju relativno blage simptome i tek se prepoznaje kada počnu da obolijevaju stariji i to je trenutna situacija”, rekao je Kon za RTS.

Kon je poručio da je izuzetno važno da se, ukoliko neko unutar porodice ima neke tegobe, to odmah ispita.

Prema posljednjim podacima, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 4.994 osobe od testiranih 17.645, dok su od posljedica zaraze preminula 24 pacijenta.

Najteža situacija je u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Valjevu i Nišu.