Početkom sljedeće nedjelje očekuje se objavljivanje konačnih rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 14. februara na Kosovu, izjavio je portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi.

Elezi je naglasio da CIK naporno radi na što skorijem zaključivanju aktivnosti koje se odvijaju u Centru za prebrojavanje i rezultate u Kosovu Polju, kako bi se objavili konačni rezultati izbora.

On je rekao da se u Centru trenutno odvija ponovno prebrojavanje glasova sa 552 biračka mesta o čemu je ranije odlučio CIK, te da je do sada obrađeno 377 biračkih mjesta ili 70 posto tog materijala. Takođe se vrši i procjena navodnih paketa glasačkih listića koji su stigli izvan Kosova.

“Dvije aktivnosti su u toku u Centru za prebrojavanje i rezultate, prebrojavanje glasova i ocjena paketa za koje se pretpostavlja da su sa glasovima pristiglim na Kosovo iz inostranstva. Možemo reći da su pri kraju i očekujemo da se završe u subotu. To će nam omogućiti da započnemo brojanje uslovnih glasova i glasova pristiglih poštom. Nakon toga i ostalih procedura u centru, CIK može proglasiti konačne rezultate izbora od 14. februara. Vjerujemo da se to može desiti početkom naredne nedjelje”, kazao je Elezi.

Portparol CIK-a je dodao da je od 43.500 pristiglih paketa putem pošte, do sada otvoreno 41.236 navodnih paketa sa glasačkim listićima, od čega je odbijeno 18.876 koverti. Razlozi za njihovo neodobravanje su različiti, slale su ih osobe koje nisu registrovane kao glasači van Kosova, neke osobe su slale po dva puta glasačke listiće, bilo je slanja i od strane neidentifikovanih birača, a slali su ih i birači koji su priložili nevalidna lična dokumenta.

Na izborima 14. februara pravo glasa je imalo 1.794.862 građanina Kosova, a biračko pravo ostvarilo je njih više 800.000, ili oko 47 odsto.