Ostavka Aljoše Čampare na funkciju u Predsjedništvu Stranke demokratske akcije (SDA), ali ostanak u stranci, zanimljiv je potez na bh. političkoj sceni, jer su dosadašnje prakse bile osnivanje nove stranke nakon nesuglasica u matičnoj. Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, potvrdio je da će Glavni odbor prihvatiti Čamparinu ostavku.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA

“Poslije ovakvih formulacija, ja mislim da će on teško ostati u SDA. Pošto je sam sebe istrčao sa tim i kazao šta je imao. SDA mu je dala šansu priliku, podršku, kako će on da uzvrati – vidjećemo, o tome će se dalje baviti Kantonalni odbor SDA”.

Aktuelna Vlada Kantona Sarajevo srušila se sama, tvrdi Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde. Uvjerava do će do zahtjeva za smjenu Kantonalne vlade doći prije lokalnih izbora.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, predsjednik Naroda i pravde

“Do zahtjeva za smjenu ove vlade doći će prije, ubijeđen sam, Lokalnih izbora. Implementacija će doći ipak poslije jer, ponavljam, iz ove pozicije nemoguće je napraviti brzu smjenu vlade. Čampara nije bio sa nama ni u kakvim razgovorima, kakav će njegov dalji odnos prema ovoj temi biti, to njega treba pitati. Naravno, otvoriće se još neka pitanja poput učešća SBB-a u vlasti”.

U SDP-u već su izbrojali 18 ruku u Kantonalnoj skupštini, i to bez SBB-a.

NERMIN NIKŠIĆ, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP)

“Ova četvorka koja je radila kao ozbiljan politički projekat, rekli su da imamo 18 zastupnika u Kantonalnoj skupštini za obaranje aktuelne vlade”.

Čampara je dao ostavku na sve funkcije u stranci, ali još nije odustao od članstva u SDA. Stoga se zanimljivom čini tvrdnja političkog analitičara Asima Metiljevića da se radi o procesu legalizacije unutarstranačkih frakcija. Sve bi moglo imati niz implikacija, saglasan je, i za Kantonalnu vladu.

ASIM METILJEVIĆ, politički analitičar

“Pretpostavljam da će glasati za smjenu Kantonalne vlade. Njegov glas je tamo uključujući. Mislim da on neće slušati preporuku stranačke centrale. Sad je samo pitanje koliko će to SDA trpiti, ili će procijeniti da on njima čini političku štetu i onda će ga isključiti iz stranke”.

Politička analitičarka Rubina Čengić smatra da bi se situacija mogla zakomplikovati, a da bi odstranjivanje Čampare iz SDA bio loš potez.

RUBINA ČENGIĆ, politička analitičarka

“Onda bi od Čampare napravili žrtvu. Čamparina pozicija bi onda bila još povoljnija za privlačenje nezadovoljnika iz SDA i za privlačenje simpatija šire javnosti”.

Naši sagovornici dodaju da današnja dešavanja mogu imati posljedice i na Opšte izbore 2022. godine, a zatim i na unutarstranačke u SDA.