Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, gostovao je u emisiji BHT1 uživo.

Na upit “što će biti u Mostaru” kaže da je on “danas mnogo sretniji nego prije nekoliko dana” jer HDZ i SDA nisu uspjeli isključiti Irmu Baraliju.

“Nikada se nije dogodilo da dođete na sjednicu kao što je sjednica GV Grada Mostara a da nemate dogovor”, rekao je on.

Na upit hoće li preporuke stranaca biti uvažene, Konaković kaže da se “ne bi iznenadio” da Dodik i Čović “krenu Dodikovim putem”.

“OHR je rekao da se proces mora vratiti na početak. To je prilika za SDA da Mostar ne bude u situaciji kao prethodnih 12 godina”, kaže Konaković.

Dodaje da je SDA bila svjesna kako Boška Ćavar neće glasovati za SDA kandidata te da treba naći način i podržati Irmu Baraliju kao istinsku bosansko-hercegovačku kandidatkinju.

“Iskreno se nadam da oni (op.a. SDA i HDZ) ne znaju što rade, ako znaju što rade, onda vode u problem. Nadam se da su nevješti, da je to sve u nizu pogrešnih savjetnika, da imaju priliku napraviti bosanskohercegovačku priču u Mostaru, a ne jednu bošnjačku, onda se u taj koncept može ugurati i HDZ, ali nikako ovako kako to SDA misli. Boška Ćavar neće glasovati za SDA kandidata, gospodin iz PMP-a neće za Baraliju, okej, ne mora”, kaže Konaković i dodaje kako “Mostar nije običan grad i ne treba ga voditi jedna općinska organizacija”.

Ta organizacija je, navodi Konaković, držala 12 godina Mostar u kaotičnoj poziciji.

“Izetbegović ako ima gram liderskog, okupit će predsjednike stranaka, neka tih 18 ljudi nađe zajednički nazivnik, da nam Čović ne demonstrira antibosansku politiku, ne govorim protiv hrvatskog naroda nego protiv Dragana Čovića”, kaže Konaković.

Ja nisam, kaže Konaković, odvjetnik BH bloka, ali ih pozivam da se sastanku odazovu ako ga sazove SDA.

“SDA-u nije važno da dođe do promjena i revizija, nego da se nastavi po starom”, govori Konaković.

Dodaje kako će SDA, ako odluči izabrati Kordića, što je realna opcija, biti izdajnik u ovoj priči.