Predsjedavajući Skupštine Kantona (KS) Sarajevo Elmedin Konaković na današnjoj pres-konferenciji potvrdio je da su iz procedure povučene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, koje su se trebale naći na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS.

Pojasnio je da se želi izmijeniti važeće zakonsko rješenje u odnosu na sastav Nastavno-naučnog vijeća organizacione jedinice visokoškolske ustanove tako da se drugačije definiše mogućnost članstva u tom tijelu predstavnika akademskog osoblja, kao i članstvo u Nastavno-naučnom vijeću članova akademskog osoblja koji su u radnom odnosu u ustanovi kojoj je priznat status nastavne baze.

Također, po njegovim riječima, zakonske izmjene odnose se na postupak sticanja statusa nastavne baze na način da je odluka o priznavanju statusa nastavne baze u nadležnosti senata i upravnog odbora visokoškolske ustanove.

Konaković je kazao da se izmjene Zakona o visokom obrazovanju razmatraju na zahtjev Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), naglasivši da je nekoliko razloga za to.

“Senat UNSA se obratio još premijeru Ademu Zolju za izmjene tog zakona. Pokazala se nužnost da se mijenjaju neke odredbe. Obratili su se i premijeru Edinu Forti. Jedan od ključnih razloga je stanje na Medicinskom fakultetu. Sudovi su odbili sve apelacije i smijenjene dekanese Semre Čavaljuge i fakulteta povodom njene smjene”, kazao je Konaković.

S obzirom da je vrijeme godišnjih odmora Konaković se nada da će se predložene zakonske izmjene naći na sjednici Skupštine KS koja bude zakazana u septembru.

“Također, svoje prijedloge izmjena Zakona o visokom obrazovanju u proceduru će uputiti Sindikat Univeziteta u Sarajevu”, kazao je novinarima predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu Jasmin Velagić.

Izvor: FENA