“Ono što je interesantno, urušili su se sami, bez ikakvog ljuljanja. Srušili su se iznutra. Procesi su stajali zbog njihovih međusobnih relacija i na nama je sada da vrlo odgovorno formiramo ponovo vladu koja izgleda kao vlada na početku ovog mandata”, kazao je, govoreći u emisiji “BHT1 uživo”o zahtjevu za smjenu vlade Kantona Sarajevo, predsjednik stranke “Narod i Pravda” i jedan od lidera opozicije, Elmedin Konaković.

Konaković je dodao da je to nekad bila vlada šestorke, a sada će biti vlada četvorke, plus nezavisni zastupnici.

Prema njegovim riječima, od početka, kako su je sami njeni članovi nazvali – koalicije “Petak 13”, “brutalna podjela političkog plijena koja je bila osnovni prioritet ovakve vlasti – i korona koja ih je zadesila – govorili su o tome da ta vlada ne može trajati dugo”.

Konaković je ovom prilikom komentarisao zapažanje da je Aljoša Čampara svojim potpisom na zahtjevu za smjenu aktuelne vlade, a potom i njegovim ekspresnim isključenjem iz Stranke demokratske akcije, “ukrao šou četvorki”. Pitanje je da li je sljedeći u tom nizu, iz iste stranke, i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić?

“Moram reći da nam nimalo nije žao ako je baš tako, Aljoša Čampara ukrao šou, kako vi kažete, jer zaslužio je Čampara da bude u centru medijske i pažnje naše javnosti zato što je taj čin veoma hrabar, možda hrabriji i od onog kad smo mi napuštali Stranku demokratske akcije. Ovo je, čini mi se, poslije nas prvi primjer da neko napušta stranku, a tamo već sve ima, dakle, da napušta zbog opšteg stanja i nezadovoljstva stanjem u društvu i postupcima njegove stranke, te famozne “Afere Asim”, koju smo svi imali priliku slušati. Zaista, jedan hrabar čin i s razlogom je, dakle, zasjenio sva ova politička dešavanja.

Efendić je, ocjenjuje Konaković, “drugi profil”.

“On mnogo više govori, a ne mislim da je baš dovoljno hrabar da uradi nešto slično. Imao je priliku, on je taj egzekutor koji je objavio snimak u kom stoji brutalna istina šta tamo zapravo rade i Asim i Fikret i Bakir i svi ostali, a onda je pristao biti kandidat te iste stranke o kojoj govori sve najgore, pa sad, svjestan da ne stoji baš najbolje u Novom Gradu, pokušava ponovo govoriti loše o stranci … On, ipak, malo više ima kalkulator u rukama, a Čampara je to uradio zaista iskreno, vrlo hrabro, srcem i na tome mu od srca svaka čast”, smatra Konaković

-Kako komentarišete glasno razmišljanje Efendića da je sada vlada eksperata jedino rješenje za Kanton Sarajevo?

“On je imao priliku. Nominovao se za premijera, pa je mogao biti premijer, nije htio, pa ta kandidatura i prevara, nosilac liste koji neće u Kanton, dakle, nije baš neko čije bismo stavove trebali slušati. Ima puno ozbiljnijih ljudi koji o tome govore s mnogo više argumenata”, smatra Konaković.

-Proces jer započeo, šta sada slijedi, rekli ste prije neki dan da nema brze smjene Vlade. To ste govorili i u vrijeme kada je trajala potraga za pečatom: ko ima, ko nema pečat; ko ima, ko nema potpise; ko je validan, a ko ne… Šta su sljedeći koraci i koliko brzo će se oni odvijati?

“Ono što smo govorili kad su nas smjenjivali, govorimo i kad smjenjujemo. Dakle, mi smo u skladu sa Poslovnikom predali zahtjev za smjenu Vlade, obrazložili, a oni prošli put nisu ni obrazložili. Vlada ima rok od mjesec dana, može naravno i ranije dostaviti izjašnjenje na okolnosti smjene. Kolegij će zasjedati i odrediti se o datumu na koji će se raspravljati o povjerenju Vladi”, objašnjava Konaković.

On je rekao i da je Aljoša Čamšpara jutros napustio Klub SDA i ta stranka više nema većinu u Kolegiju.

“Ta, dakle, ruka koju je činio klub Aljoše Čampare više ne postoji u Kolegiju tako da SDA više ne može ni upravljati procesima zajedno sa svojim partnerima. To sada radi ova nova parlamentarna većina i mi ćemo vrlo pažljivo odrediti datume kako ne bismo tim njihovim lošim spinovima, lažima ukaljali jednu čistu, dobru kampanju, i naravno, kako bismo precizirali prioritete koje treba da riješi ova vlada. Pri kraju smo reforme našeg programa mjera i principa, i kad te dvije stvari dovedemo do kraja, odmah ćemo krenuti u odabir kadrova koji će izvršiti sve naše planove”, kaže lider NiP-a.

Konaković je, između ostalog, rekao da sadašnji premijer Mario Nenadić sigurno neće biti premijer nove vlade, a ko će biti, o tome će odlučiti 18 zastupnika koji su potpisali zahtjev za smjenu aktuelne kantonalne vlasti.