Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalni centar Srebrenica, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizirao je međunarodnu konferenciju “Negiranje genocida i trijumfalizam”. Konferencija je okupila najveće svjetske stručnjake iz oblasti istraživanja genocida i međunarodnog humanitarnog prava iz Australije, Amerike i Europe.

Ovo je samo jedna od aktivnosti, gdje smo ove godine jasno postavili sebi za cilj da i kroz naučne skupove, umjetničke postavke, javna svjedočenja, onlajn kampanje, pokušavamo proširiti taj vremenski okvir u kojem se razgovara o genocidu, poručili su organizatori.

“Negiranje genocida nije nešto što će se regulisati zakonom, odnosno nije nešto što će prestati donošenjem ili nametanjem zakona. Negiranje genocida je nešto što prestaje nakon dugog, upornog, dugotrajnog rada na stvarima poput obrazovanja, na ulasku te teme u kurikulume i nastavni plan i program, ono što se zove netvorking, podizanje svijesti”, kaže direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

“Primarni je cilj pokazati kako imamo jedno nažalost izrastajuće negiranje činjenica koje su vezane za počinjenje genocida u periodu od 92. do 95. i posebno sa vrhuncem tog genocida koji se desio u Srebrenici”, ističe Admir Mulaosmanović sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Tematski su obuhvaćene sve važnosti u domenu negiranja genocida i trijumfalizma, ili slavljenja ratnih zločina i njihovih počinilaca. Nikada nije bilo važnije da Memorijalni centar Srebrenica u ovoj oblasti bude vodilja u naučnom i istraživačkom procesu, i da se prava istina nikada ne osporava.

“Negiranje genocida neće uspjeti jer je Međunarodni sud za pravdu prije više od deset godina donio presudu da su pripadnici Srpske vojske počinili genocid. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i sudovi širom Blakana su presudili 47 osoba na ukupno više od 700 godina zatvorske kazne i četiri doživotne presude za zločine počinjene u Srebrenici”, naglašava Samanta Pauer sa američkog Univerziteta Harvard.

“Ne bih samo rekao da visoki predstavnik nije ispunio obećanje, zakon o negiranju genocida treba da donese Parlament BiH. Vrlo je jasno da političke ekipe iz elite iz entiteta Republika Srpska osporavaju to, i to jest istovremeno i negiranje genocida i jedan trijumfalizam i glorifikacija onoga što se dogodilo”, kaže Sead Turčalo sa Univerziteta u Sarajevu.

I dok postoje tendencije da se novim kvazi-komisijama ponovo revidiraju sudski i historijski utvrđene činjenice, odgovor akademske zajednice mora biti jasan i nedvosmislen. Na tom putu trebaju nam relevantni sagovornici, prijatelji i saveznici širom svijeta, zaključeno je na konferenciji.