Kongres lokalne i regionalne uprave pri Savjetu Evrope obaviće 29. i 30. oktobra posmatračku proceduru sa daljine na lokalnim izborima u BiH koji su zakazani za 15. novembar na osnovu poziva vlasti ove zemlje, saopšteno je danas iz ove organizacije.

U saopštenju se navodi da je ovaj daljinski format uspostavljen kao privremna procedura u izuzetnim situacijama, poput aktuelne pandemije kovida 19.

Delegacija Kongresa će 29. oktobra održati nekoliko onlajn sastanaka sa zvaničnicima izbornog procesa i predstavnicima međunarodne zajednice u Sarajevu, savezima opština i gradova Republike Srpske i Federaciji BiH, članovima Delegacije Kongresa u BiH, kao i sa kandidatima za gradonačelnike i sa predstavnicima političkih stranaka koje su se kandidovale, dodaje se u saopštenju.

Kongres navodi da će, na osnovu detalja i podataka sakupljenih posmatračkom procedurom na daljinu, biti pripremljen izvještaj i predat na sastanku Biroa Konresa 11. februara 2021. godine.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti ustanova je Vijeća Europe nadležna za jačanje lokalne i regionalne demokracije u svojih 47 država članica. Sastoji se od dva doma – Doma lokalnih vlasti i Doma regija, te od tri odbora. Ima 648 izabranih zastupnika koji predstavljaju više od 200.000 lokalnih i regionalnih vlasti.