Zastupnički dom je izglasao opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, optuživši ga za podsticanje pobune sedam dana nakon što su njegove pristaše nasilno upale u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju.

Trump je ovime postao prvi američki predsjednik koji je dvaput u mandatu opozvan od strane Zastupničkog doma.

Za opoziv Donalda Trumpa glasao 232 kongresnik ,uz 10 republkanaca, dok je protiv bilo 197 kongresmena.

Kongres je glasao prema jedinom članku o impičmentu, koji je Trumpa optužio za “podsticanje pobune” nakon prošlosedmičnih nereda na američkom Kapitolu.

Optužba se odnosi na Trumpov govor hiljadama prisltalica nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. januara na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. novembra. U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tokom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Ovo glasanje označava važnu promjenu u odnosu na prvi opoziv predsjednika 2020. godine , kada niti jedan republikanac Doma nije glasao za Trumpov impičment.

Proces sada ide u Senat kojim dominiraju republikanci, a za osudu i opoziv su potrebne dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa smatrati krivim.

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je ranije danas zastupnike da opozovu predsjednika Donalda Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za podsticanje na prošlo sedmični nasilni napad na zgradu Kongresa.

“Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo”, izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o opozivu republikanskog predsjednika nakon nemira 6. januarau kojima je život izgubilo petero ljudi.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi “rat protiv demokracije” i da je na zgradu Kongresa nahuškao “pobunjenike” i “unutanje teroriste”.

Samo sedam dana do kraja Trumpova četverogodišnjeg mandata, članovi gornjeg doma Senata mogli bi opozvati predsjednika prije nego što napusti Bijelu kuću i novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. januara.