Manifestacija obilježavanja stote godišnjice rođenja Zulfikara Zuke Džumhura “Stogodišnjica hodoljupca” počet će u srijedu, 23. septembra u Zavičajnom muzeju Konjic, promocijom knjige “Zapisi o bosanskohercegovačkoj književnosti na margini: Likovi u romanu Ćamila Sijarića”, autorice Dijane Hadžizukić.

Program se nastavlja istog dana u 20 sati, kada je na rasporedu projekcija dokumentarnog filma o Mirzi Idrizoviću, “Portret redatelja”, u režiji Aleša Kurta, saopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Nakon obilaska groba Zuke Džumhura na gradskog groblju Musala, u četvrtak će u Džumhurovoj rodnoj kući biti upriličen “Dan otvorenih vrata” te likovna radionica, koju će voditi Dino Džumhur i Muhamed Krnjić.

Centralni program manifestacije bit će održan u Zavičajnom muzeju Konjic s početkom u 19 sati, a govorit će Abdulah Sidran i Dino Begtašević.

“Stogodišnjica hodoljupca” završava izložbom “Zuko Džumhur”, autora Safeta Hebibovića, koja će također biti održana u Zavičajnom muzeju Konjic – s početkom u 20 sati.

Organizator događaja je Narodni univerzitet Konjic, a partneri su Zavičajni muzej Konjic, UK “Stari grad” u Beogradu i Radio Konjic.