Europski lider u istraživanju, razvoju i najveća njemačka hemijska kompanija BASF, raspisuje regionalni konkurs za investiranje u domaću startup scenu, sa posebnim fokusom na one startup-ove čija rješenja doprinose održivom razvoju.

Osnovni uslov za učešće jeste da prijavljena ideja direktno ili indirektno doprinosi smanjenju zagađenja zraka u regionu, a pravo učešća na konkursu imaju startup-ovi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Minimalna bespovratna novčana nagrada određena za najbolje ideje iznosi 5.000 eura, a najbolji startup-ovi će ostvariti priliku za daljnje finansiranje BASF-a.

„Kvaliteta zraka jedan je od najvećih izazova savremenog doba i tema na koju čovječanstvo sve više obraća pažnju. Bilo da se radi o ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda, višedecenijskom iskustvu u proizvodnji katalizatora za smanjenje emisije štetnih gasova u automobilima ili entuzijastičnim idejama pojedinaca, evidentno je da moramo zajedno pristupiti rješavanju problema, koji već sada utiče na kvalitet života svakog od nas”, ističe Simon Franko direktor kompanije BASF u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Franko napominje da je nedostatak novčanih sredstava najčešći razlog zbog kojeg individualne ideje ne budu realizovane i ističe da će BASF omogućiti da, uz novčanu podršku, startup-ovi dalje razvijaju svoje ideje.

„Često naiđemo na vijest o nečijoj dobroj zamisli, ali rijetko vidimo šta se dalje desilo sa njom. Mnogo je i onih projekata za koje nikada nismo imali priliku ni da čujemo, jer su zbog nedostatka inicijalnih sredstava njihovih tvoraca ostali samo na papiru. Nezavisno od toga da li se ideja odnosi na energetsku učinkovitost stanova, proizvode za prečišćavanje zraka , smanjenje izduvnih gasova ili nešto drugo, BASF nudi novčanu podršku. Želimo da i neafirmisani inovatori razviju svoje projekte do kraja”, objašnjava Franko.

Prijave za „BASF Start-up Science“ traju do 1. novembra u ponoć. Pravo učešća na konkursu imaju startup ideje pojedinaca ili timova od 18 do 35 godina, a projekat može biti u početnoj ili poodmakloj fazi razvoja.

Dodatne informacije o konkursu, uslovima i načinu za prijavljivanje dostupne su na internet stranici www.start-up-science.com.