Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić-Bojović saopštila je danas da će kontingent od 201.200 vakcina kineskog proizvođača Sinopharm u Crnu Goru stići u subotu, 1. maja.

Borovinić-Bojović je na redovnoj press konferenciji Ministarstva zdravlja povodom epidemiloške slike u državi kazala da je situacija sa koronavirusom sve povoljnija.

“S obzirom na to da su praznici i da vakcine moraju da prođu redovnu kontrolu na Torlaku, za šta je potrebno od tri do pet dana, datum početka masovne vakcinacije obznanićemo uskoro”, rekla je Borovinić-Bojović.

Očekuje dobar odziv za masovnu vakcinaciju, a kako je poručila, uskoro se očekuje i dolazak ruskih vakcina Sputnjik V.

“Što se tiče novog kontingenta AstraZeneca vakcina, iz COVAX mehanizma nam je saopšteno da će to biti posljednja nedjelja aprila, ili prva nedjelja maja. Kada je riječ o Pfizer vakcinama, one će dolaziti etapno u zemlju, ali kada će to tačno biti ne možemo sa sigurnošću da saopštimo”, kazala je ministarka zdravlja Crne Gore.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da epidemijska kriza pokazuje najbolji nivo u odnosu na septembar i tokom cijelog drugog talasa, što je, kako je rekao, rezultat sprovedenih mjera, ali i njihovog poštovanja od strane građana.

Pozvao je na poštovanje mjera tokom predstojećih prvomajskih i vaskršnjih praznika.

“Crna Gora je, po broju novooboljelih, u boljoj situaciji u odnosu na Srbiju i Hrvatsku, a bolje stojimo i u odnosu na turističke konkurente – Kipar i Tursku”, kazao je Galić.

U Crnoj Gori je do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 40.029 osoba, odnosno 6,5 odsto stanovništva, a drugu 20.597. Revakcinisano je 3,3 odsto od ukupnog broja stanovnika.