Prolazak kamiona iz Hrvatske prema BiH od sinoć je mnogo brži, jer su moji i napori Vojina Mitrovića, ministra komunikacija i transporta BiH, u pregovorima urodili plodom, rekao je predsjedavajući Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Fahrudin Radončić je izjavio novinarima da je usvojena odluka o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, koja će kao prijedlog ići na Vijeće ministara BiH.

Ministar Radončić je pojasnio da je to dio uobičajenih procedura, kako bi se omogućio legalistički način dolaska svih humanitarnih roba i pomoći Bosni i Hercegovini koje se očekuju.

Podsjetio je da se ovo radilo i kada su bile poplave, tako da je riječ o procedurama koje BiH mora da ima.

Radončić je izvijestio kako je na sjednici Koordinacionog tijela BiH usvojena i odluka da se od opštinskih, kantonalnih i entitetskih ,te Brčko Distrikta zatraži jedna vrsta suzdržanosti,kada je u  kada su u pitanju njihovi zahtjevi prema korištenju resursa Oružanih snaga BiH (OSBiH

“Molimo ih da kapacitete OSBiH ne koriste i da se oslanjamo na civilne resurse, te da se pripadnicima OSBiH omogući da se mogu kretati 24 sata”, rekao je Radončić..

Dodao je da je kao ministar sigurnosti BiH , zajedno sa Vojinom Mitrovićem postigao da su izbjegnute gužve na granicama sa Hrvatskom.

“Nova situacija na granicama s Hrvatskom je da su naši napori sinoć urodili plodom i da je prolazak kamiona mnogo brži”, rekao je ministar sigurnosti BiH.

Rekao je kako on lično, a i Ministarstvo sigurnosti cijene napore opštinskih i kantonalanlih štabova, koji dobro rade svoj posao.

Time smo dobili faktor vrijeme i na najvećem ispitu sad će biti naš zdravstveni sistem, naše bolnice, naši ljekari i nadamo se da će se uspješno boiriti sa pandemijom”, rekao je Radončić.

Kada je riječ o broju testiranja na koronavirus, Radončić je rekao kako je on posredovao da dvije entitetske vlade dobiju određeni broj testova.

“Koliko čujem, u FBiH dolazi 1700 000 testova, aznam da je RS od UNDP naručila 20 000 testova. Ljudi iz medicinske struke treba da odrede ko i kada se treba testirati”, rekao je Radončić.

Podvukao je kako u BiH postoji realan problem da imamo novac za te potrebe,ali da su sve zemlje istovremeno pogođene pandemijom,te su zabranile izvoz medicinskog materijala.

Naglasio je i da je BiH u tim uslovima uradila “jako puno”.