Građani imaju pravo da dobiju odgovor zbog čega se ovoliko dugo čeka iako mislim da je svima jasno da je u pitanju ogromna nesposobnost i nekompetencija koja se pokazala na ovom slučaju, kazala je za BHRT Ivana Korajlić iz Transparency International BiH, komentarišući današnji protest u Sarajevu “Ostavke ili vakcine – Borba za život”.

“Uprkos brojnim izgovorima koji su se koristili u prethodnom periodu gdje su se pokušali izvlačiti na neke zakonske prepreke, pa čak tamo gdje one nisu postajale, ali u isto vrijeme vidimo ogroman populizam među političkim strankama koje ovo koriste za obračune, za miješanje nadležnosti, a nažalost sve to ide preko leđa građana koji još uvijek čekaju”, ocijenila je Korajlić u emisiji BHT1 uživo.

Građani BiH, podsjeća Korajlić, i dalje čekaju odgovor na pitanje šta se desilo sa vakcinama koje su već plaćene, a koje ne dobijamo.

“Kao i šta je sa novim nabavkama koje su bile najavljene, gdje smo takođe vidjeli veliki broj kontradiktornih informacija oko toga zbog čega je sve ovo obustavljeno”, navodi Korajlić.

Ističe da je cijela priča sa epidemijom u prethodnih godinu dana izbacila na vidjelo sve probleme i nedostatke u radu bh. institucija, koji su postojali i ranije.

“To su prije svega, ogroman nivo nesposobnosti, način funkcionisanja institucija na osnovu nekakvih neformalnih dogovora, gdje se nije naviklo da se radi u hitnim situacijama i po adekvatnim procedurama”, kazala je Korajlić.

Prema njenim riječima, potpuno je razumljiva reakcija građana koji osjećaju da se ovakva situacija može promijeniti samo izlaskom na ulice.

“Potpuno je opravdan osjećaj bespomoćnosti građana koji apsolutno ne vide nikakvo drugo rješenje osim da izađu na ulice i da na taj način traže odgovornost. Međutim, mi smo vidjeli u prethodnim slučajevima da bilo kakvi protesti nisu dali dugoročno nikakve rezultate”, tvrdi Korajlić.

“Ovdje će se stvari promijeniti tek kada budemo imali institucije koje će zaista biti nezavisne od politike i onih koji upravljaju političkim strankama i donose odluke o svemu u ovoj državi. Onog trenutka kada budemo imali pravosuđe koje će raditi svoj posao na način da ne bira koga će procesuirati, kada budemo imali institucije koje će pratiti i sankcionisati nenamjensko trošenje sredstava, kada se uspostavi minimum demokratskog sistema, kojeg mi trenutno nemam, bez obzira što izlazimo na izbore i glasamo. Mi smo zarobljeni interesima nekolicine ljudi i zbog toga i jeste ovakva situacija”, rekla je, između ostalog, Ivana Korajlić, gostujući u BHT1 uživo.