Želja za promjenom nije dovoljna, ona se mora pokazati korištenjem osnovnog ljudskog prava,a to je biračko pravo i izlazak na izbore, te građani masovnim izlaskom mogu spriječiti da neko glasa u njihovo ime, kaže Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH u intervjuu za BHT1 uživo.

Ivana Korajlić smatra da u ovogodišnjoj kampanji za Lokalne izbore u BiH nismo vidjeli, barem sudeći prema predizbornom periodu, da smo išta napredovali kada govorimo o osiguranju pravičnih i fer izbora.

Kaže kako i dalje imamo činjenicu da vladajuće političke stranke koje obnašaju vlast koriste svoju poziciju da osiguraju izbornu podršku prije svakih izbora, da vrše pritiske na građane da glasaju za njih različitim vrstama zloupotreba, ucjena, pa čak i kupovinom glasova. Pomenula je i i brojne nepravilnosti i zloupotrebe podataka za glasanje iz inostranstva, što baca sjenu na regularnost samih izbora.

“Jako malo vidimo da se uopšte iko bavi lokalnim pitanjima, da su stranke predočile građanima da se radi o lokanim izborima, pa imam osjećaj da i sami građani ponovo neće znati koje su nadležnosti lokalnih vlasti i šta bi im trebali obezbijediti, kaže Korajlić.

Kada je riječ o kampanji, Korajlić kaže da, kad god mislimo da ne može gore, pokaže se da ipak može. Kampanja postaje sve agresivnija i iako je i ranije bilo raznih vrsta zloupoteba, govora mržnje, podsticaja nasilja, zbog nedostatka sankcija za takvu vrstu ponašanja, to postaje transparetnije i stranke se takmiče u tome ko će prljavije igrati.

Sada smo dobili neku vrstu institucionalne potvrde da sve ono što nije dozvoljeno i kampanji, dozvoljeno je van kampanje. Specifičnost lokalnih izbora je da manji broj glasova može da ima veći uticaj na rezultat izbora nego na Opštim i zbog toga se stranke se još više aktiviraju i svaki glas dodatno vrijedi, nego što je situacija sa Opštim izborima, pa onda i dobijate takvu vrstu prljavštine i zloupotreba, kaže Korajlić.

Tokom izborne kampanje političke stranke u Bosni i Hercegovini potrošile su najmanje 5,9 miliona KM na oglašavanje u elektronskim i štampanim medijima i bilbordima, rezultat je monitoringa koji je proveo Transparency International .

“To je samo jedan mali dio onoga što stranke potroše u izbornoj kampanji. Tu nisu uključeni troškovi održavanja predizbornih skupova, oglašavanja putem onlajn medija, društvenih mreža , tako da su ti troškovi veći. A da ne govorimo o tome koliko se javnih sredstava potroši kroz zloupotrebu javnih institucija za promociju politički stranaka .Tokom nešto manje od 3 mjeseca, zabilježili smo gotovo 2.500 primjera gdje su javne institucije korištene za promociju političkih stranaka

Intenziviraju se javni radovi, prave razne manifestacije, daje kratkoročna pomoć i podsticaji koji predstavljaju indirektno kupovinu glasova. A sve to ide iz budžeta,a troškovi su nesagledivi. Korajlić kaže kako naš zakonski okvir nije adekvatno definiran, niti postoje odredbe koje bi spriječile ovakvu vrstu ponašanja.

“Izbori u BiH se dobijaju prije samog izbornog dana, kroz sve ove vrste manipulacija, osiguranjem kontrole na biračkim odborima, lokalnom izbornom administracijom. A onda izborni dan bude samo jedna vrsta formalnosti, da se potvrdi sve ono što je pripremljeno. Bojim se da ću demotivisati građane da ne izađu na izbore, ali baš to i jeste jedini odgovor na ovakvu situaciji- a to je što veća izlaznost. Barem da osiguramo da naš glas ne bude dodijeljen nekome drugom bez našeg znanja, kaže Korajlić.

Država je ogoljena davno,ali zbog nedostatka posljedica na ovakvo ponašanje, praksa zloupoteba javnih resursa postaje sve transparentnija i bezobzirnija, kažeKorajlić, te dodaje kako je TI ukazao na neke primjere gdje gradonačelnici odlaze na mamografske preglede, zlouptrebljavaju epidemiološku situaciju, kako bi dobili glasove.

Zakonski okvir ide u korst vladajućih političkih stranaka Već godinama koliko traje priča o unapređenju Izbornig zakona, to se odbija unaprijediti na način na način da se postave barem elementarne osnove za sprječavanje zloupotreba. Bojim se da će priča o uvođenju odredbi koje će spriječiti zloupotrebe će doći zadnje na red, jer nikome ne odgovara da ih mijenjaju. “, kaže Korajlić.

Govorila je i o drskosti političkih partija u predizbornoj kampanji, koje su sigurne da će dobiti izbore, te navela da njihov cilji jeste da se pošalje poruka da se stvari ne mogu mijenjati, da postane normalno takvo bahaćenje i zloupotrebe. Smatra da odgovor mora biti drugačiji, da se prestane pristajati na takve stvari.

Jedini način je da se izađe iz toga je da se pokaže da se može drugačije i odbije učestvovati u takvoj vrsti transakcija .Masovnim izlaskom na izbore, pokušati pa čak i ako nećete glasati, možete sami poništiti listić nego dopustiti nekome da glasa u vaše ime, kaže Korajlić.

Kada je riječ o promjenama, Korajlić kaže da građani, prema nekim anketama, jesu za promjene, ali da želja za promjenom nije dovoljna, ona se mora pokazati korištenjem osnovnog ljudskog prava,a to je biračko pravo i izlazak na izbore.

Izlazak na izbore je prvi korak u ostvarenju građanskih prava. Potrebno je tražiti i zahtijevati konstantnu odgovornost onih kome smo dali glas. Kod nas nije dovoljan taj pritisak ili čak tamo i gdje postoji odnos snaga moći između vladajućih elita vlasti i civilnog društva nije jednak. Ako pustimo sve niz vodu i prihvatimo stvari takvim kakve jesu, ne možemo očekivati da će se nešto promijeniti, kažeKorajlić.

Poručuje da je dugoročno gledano,u BiH za bilo kakav pomak potrebna promjena izbornog sistema, jer to je uzrok svih problema u državi.