Tokom posljednja 24 časa u Bosni i Hercegovini je prijavljeno 24 novozaraženih koronavirusom. Od tog broja 15 u FBiH, osam u RS i jedna u Brčko distriktu. Preminulo je 12 osoba- šest iz RS, pet iz FBiH i jedna iz Brčkog distrikta.

U FBiH još 15 novozaraženih, preminulo pet osoba

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1 117 uzoraka, od čega je 15 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

Do sada je testirano ukupno 688 663 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 133 561 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 123 965 pacijenta.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 5 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5 350.

U RS osam novozaraženih, preminulo šest osoba

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе i u Bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini izvršеnо је tеstirаnjе 292 lаbоrаtоriјska uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd оsаm оsоbа.

Rаdi sе о čеtiri muškе i čеtiri žеnskе оsоbе, оd kојih је јеdnа mlаđе, pеt srеdnjе i dviје оsоbе stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, dviје оsоbе su iz Mrkоnjić Grаdа i pо јеdnа iz Bаnjаlukе, Vlаsеnicе, Zvоrnikа, Kоtоr Vаrоšа, Lаktаšа i Šipоvа.

U pоsljеdnjа 24 čаsa, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnо је šеst smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о оsоbаmа srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi оd kојih su dviје оsоbе iz Bаnjа Lukе i pо јеdnа iz  Prnjаvоrа, Tеslićа, Šаmcа i Knеžеvа.

Dо sаdа je u Rеpublici Srpskој pоtvrđеno 64.186 slučајеva virusа kоrоnа, а prеminule su ukupnо 3.733 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа su sе оpоrаvilе 46.423 оsоbе, а tеstirаnо је ukupnо 277.998 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 179 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 73, а u оstаlim bоlnicаmа 106. Nа rеspirаtоru је 14 оsоbа (7 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, 7 u оstаlim bоlnicаmа).

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 1.705 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 191.432 оsоbе.

U Brčkom zaražena jedna, preminula jedna muška osoba

U protekla 24 časa, u Brčko distriktu je na koronavirus testirano 190 uzoraka, od kojih je jedan pozitivan.

Od početka epidemije, u Brčko distriktu je zaraženo 6.663 osoba, a preminulo je 328 ljudi.

Broj izliječenih povećan je na 6.201, a trenutno su 134 aktivna slučaja zaraze.

U KS šest novozaraženih, jedna preminula osoba

U protekla 24 časa, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno šest osoba od testiranih 381. Od Covid-infekcije se oporavilo osam osoba.

Tokom jučerašnjeg dana od posljedica Covid-19 infekcije preminula je jedna osoba. Od pomenutog broja novozaraženih tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 50 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 31, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 19. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama. U protekla 24 časa jedna osoba je otpuštena sa hospitalizacije.

Kanton Sarajevo danas bilježi 213 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.545 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.519 osoba zaraženih koronavirusom i 51.024 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13. U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 66 pacijenata, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 99 PCR uzoraka. Ukupno su proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršena 243 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 48 poziva, a obavljeno je i 99 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. Iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo obavještavaju naše sugrađane sa simptomima na SARS-CoV-2 da će od danas svoje pregled moći obavljati u dvije Covid-ambulante, svaki dan u periodu od 7:30 – 20:00 sati, i to u: – Covid-ambulanta Saraj Polje koja će pokrivati pet općina – Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidžu, Hadžiće i Trnovo, te – Covid-ambulanta Centar koja će pokrivati četiri općine – Centar, Stari Grad, Vogošću i Ilijaš.

Drive-in punkt Vrbanja za testiranje na SARS-CoV-2 radit će za cijeli Kanton Sarajevo od 08:00 – 18:00 sati svaki dan, dok su ostali drive-in punktovi zatvoreni. Punktovi za testiranje pri organizacionim jedinicama će nastaviti raditi, kao i do sada, u prvoj smjeni.

Podsjećamo da će porodični ljekari primati pozive za vakcinaciju svih građana koji se ne mogu prijaviti putem Viber-aplikacije, a spiskovi sa njihovim imenima dostavljat će se svakog petka kako bi, kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe sa tih spiskova dobile obavještenje o terminima za vakcinaciju. Danas se u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavlja imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba. Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.