Najvažnije informacije o koronavirusu u BiH uz radijski i program BHT1, možete pratiti i na našem portalu iz minute u minutu.

U vrhu članka nalazit će se najnovije informacije vezane za pandemiju covid-19 u našoj zemlji.

Zgrada u Vogošći u potpunoj izolaciji

Odmah po dobijanju saznanja da je kod jedne stanovnice Vogošće utvrđeno da je pozitivna na koronavirus, Štab civilne zaštite Općine Vogošća je održao vanrednu sjednicu i donio hitne mjere kako bi se suzbilo dalje širenje virusa.

Iz Općine Vogošća je saopćeno da je donesena naredba kojom se stambena zgrada u kojoj oboljela živi stavlja u potpunu izolaciju. Ulaz i izlaz iz zgrade biće zabranjen svim osobama, osim zdravstvenim radnicima, policijskim službenicima i ovlaštenim pripadnicima civilne zaštite.

U toku trajanja izolacije stanarima u izolaciji sve potrepštine, kao što su namirnice i lijekovi, bit će dostavljeni putem službi zaštite i spašavanja.

“Prema saznanjima dobijenim od Doma zdravlja Vogošća, gospođa kod koje je utvrđeno prisustvo koronavirusa sama se javila i bila u samoizolaciji i nema naznaka da je somoizolaciju prekidala. Neovisno o tim podacima poduzimaju se hitre mjere kako bi se utvrdilo da li je i s kim naša sugrađanka u tom periodu kontaktirala”, ističu iz Općine Vogošća.

Osmogodišnjakinja zaražena virusom

Jedna od zaraženih osoba u Širokom Brijegu je osmogodišnja djevojčica, unuka prvozaražene osobe iz tog mjesta, potvrdio je rukovodilac Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović. Djevojčica je hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i zbog teškog stanja priključena je na respirator. Ovo je prvi slučaj infekcije virusom korona kod djeteta u našoj zemlji.

Prvi slučaj zaraze virusom korona u Vogošći

Još jedan slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u Kantonu Sarajevu, konkretno u Vogošći. Riječ je o ženi starije životne dobi, potvrdila je za BHRT šefica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav. Na području Kantona Sarajevo dosad je koronavirusom zaraženo ukupno deset ljudi. U Bosni i Hercegovini je ukupan broj zaraženih porastao na 190.

KUZIP: Povećanje cijena utvrđeno u 23 objekta

Kantonalna tržišna, turističko-ugostiteljska i sanitarna inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona su u periodu od 19. do 25. marta izvršile 1.290 kontrolnih inspekcijskih nadzora.

U 30 slučajeva nisu se poštivale navedene naredbe, od čega u 11 slučajeva u ugostiteljskim objektima, a 19 slučajeva u djelatnosti trgovine, zbog čega su inspektori na licu mjesta zatvorili poslovne prostorije kontrolisanih subjekata nadzora.

U ovom periodu Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je veliki broj prijava građana o povećanju cijena brašna, ulja, šećera, piletine, voća, dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i rukavica, koje su se uglavnom odnosile na iste privredne subjekte.

Izvršeno je 47 inspekcijskih nadzora nad provođenjem Odluke Vlade Fedracije Bosne i Hercegovine o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, prilikom čega je kod 23 subjekta nadzora koji obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo utvrđeno da se ne pridržavaju cijena na nivou zatečenom na dan 5. marta. Protiv ovih pravnih osoba, odgovornih osoba u pravnom subjektu i fizičkih osoba, od nadležnih inspektora će se poduzeti mjere.

Odobreno 50.000 KM za evakuaciju državljana BiH iz Italije

Savjet ministara BiH danas je na telefonskoj vanrednoj sjednici donio Odluku o evakuaciji državljana Bosne i Hercegovine iz Republike Italije i za te namjene odobrio 50 hiljada KM iz tekuće budžetske rezerve, saopćeno je nakon sjednice.

Policijske agencije u BiH: Sankcije za 184 lica

Policijske agencije u BiH izrekle su sankcije za 184 lica zbog nepoštivanja odluka nadležnih inspekcija u BiH u borbi protiv virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

Izdato je ukupno 33.776 rješenja o izolaciji, od čega je policija Republike Srpske izdala 15.887 rješenja, a kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i policija Brčko Distrikta 17.889 rješenja.

Naredbe o zabrani kretanja u Republici Srpskoj nisu poštovala 63 lica, a na adresi nije nađeno 11, pa su izrečene sankcije za 63 lica.

Kada je riječ o Federaciji BiH, naredbe o zabrani kretanja nije poštovalo 158 lica, na adresi nije pronađeno 218 lica, pa su izrečene sankcije za 119 lica. Najviše sankcija (51) izdato je u Kantonu Sarajevu.

U Brčko Distriktu naredbu o zabrani kretanja nisu poštovala četiri lica, na adresi nije pronađeno jedno, pa je policija izrekla četiri sankcije.

Troje novozaraženih u ZHŽ

Dvije osobe iz Gruda i jedna iz Širokog Brijega zaražene su virusom korona. Ukupan broj zaraženih u Zapadnohercegovačkoj županiji sada je deset, sedam u Širokom Brijegu i tri u Grudama.

Dodik: U RS će biti uvedeno vanredno stanje

U Republici Srpskoj će u subotu biti uvedeno izvanredno stanje zbog trenutačne situacije izazvane pandemijom koronavirusa, najavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Pale: 3.000 zaštitnih maski stanovništvu

Opština Pale od sutra će početi distribuciju 3.000 zaštitnih maski namijenjenih građanima, kako bi bar djelimično odgovorila potrebama stanovništva za zaštitnim sredstvima. Kontigent od 3.000 zaštitnih maski je maksimalan broj koji je u ovom trenutku mogao biti obezbijeđen, objavljeno je na zvaničnom sajtu Opštine Pale. Riječ je o maskama za višekratnu upotrebu – mogu se higijenski tretirati pranjem i peglanjem.

Kućnu izolaciju u RS prekršilo 11 od 3.241 kontrolisane osobe

Na području Republike Srpske u posljednjih 24 sata 11 osoba od 3.241 kontrolisane nije se pridržavalo mjera kućne izolacije. Za utvrđenih 11 izrečene su prekršajne kazne, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Zasjedao Kantonalni štab civilne zaštite BPK Goražde

Kantonalni štab civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona Goražde danas je razmatrao usmene i pisane izvještaje u vezi sa postupanjima nadležnih institucija u vezi korona virusa. Prema podacima Zavoda za javno zdarvstvo, četiri osobe koje su pozitivne na koronavirus su dobrog opšteg zdravstvenog stanja i nemaju nikakvih teških simptoma. Uprava policije kontroliše 133 osobe koje su u samoizolaciji, a juče su provjerili 51 lice i svi su bili na svojim adresama.

TV škola i onlajn nastava na području USK funkcionišu bez većih problema

Uspostavljeni projekti TV škole i onlajn nastave na području Unsko-sanskog kantona odvijaju se redovno i bez većih problema, potvrđeno je iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

“Zaista smo uspješno uspostavili sistem učenja na daljinu. Prije tri dana počeli smo s onlajn nastavom za sve srednje škole i za sada nema tehničkih problema, koje smo možda i očekivali. Isto smo uspjeli i za učenike osnovnih škola od šestog do devetog razreda, s tim da smo do sada tu obuhvatili oko 70 odsto svih osnovnoškolskih ustanova na kantonu”, rekla je Albijana Trnavci iz Ministarstva obrazovanja USK.

Nastava za osnovce od prvog do petog razreda realizuje se u okviru projekta TV škola posredstvom programa Radio-televizije Unsko-sanskog kantona, a svi učesnici ovog procesa ističu je izuzetno uspješnom.

Zlatan Klokić u karantinu u studentskom domu u Banjaluci

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, koji je pozitivan na virus korona, smješten je u karantin u Studentskom domu u Banjaluci.

“Po preporuci stručnih ljudi i nadležnih službi smješten sam ovdje i slušam dalje upute. Ono što očekujem jeste da, naredni test koji budem radio bude negativan i da se vratim, prije svega, mojoj porodici, pa onda ćemo vidjeti dalje”, rekao je Klokić.

On je naglasio da se osjeća dobro, nema nikakve simptome ni tegobe.

U ZHŽ preko tisuću osoba u samoizolaciji

Zapadnohercegovačka županija nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a čekaju se rezultati za pet testova koji će biti objavljeni večeras. Potvrdio je to Feni ravnatelj uprave županijske civilne zaštite Drago Martinović koji ističe da je u ZHŽ-u samoizolacija određena za preko tisuću građana. Do sada je u ZHŽ-u virus kovid-19 potvrđen za ukupno sedam osoba. Šest je osoba iz Širokog Brijega i jedna iz Gruda.

Nove informacije o stanju u Mostaru u 13 sati

Sedmi slučaj zaraze koronavirusom u Zapadnohercegovačkom kantonu potvrđen je tokom noći, a riječ je o muškarcu iz Gruda.

Dežurni psiholozi u ZHŽ za sada primaju jedan do dva poziva dnevno

Crveni križ Zapadnohercegovačke županijei kolektiv psihologa u toj županiji pokrenuli su prije nekoliko dana inicijativu “Dežurni psiholog” kako bi pomogli ljudima oko situacije vezane s koronavirusom. Broj mobitela 063/368-854 jedinstven je na području ZHŽ i dostupan 24 sata na dan za sve one kojima je pomoć potrebna.

Drvar: Dom zdravlja radi bez zaštitne opreme

Dom zdravlja u Drvaru nema zaštitnu opremu za pregled pacijenata, a vlade Kantona 10 i Federacije BiH nisu obezbijedile sredstva za njenu nabavku, rekla je direktor ove zdravstvene ustanove Jasna Tica.

“Očajni smo, nemamo zaštitnu opremu da pregledamo pacijente. Na svu sreću, u Drvaru nema zaraženih virusa korona, ali ne daj Bože da bude jedan slučaj zaraze u uslovima u kakvim mi radimo, doći će do pojave virusa korona među zaposlenima u Dom zdravlja, tada neće imati ko da pregleda stanovništvo Drvara i Bosanskog Grahova”, rekla je Tica.

Ona je navela da Dom zdravlja radi sa minimalnim brojem medicinskih sestara i doktora.

Banjaluka upostavlja karantin na tri lokacije

Grad Banjaluka uspostavlja karantin na tri lokacije, u skladu sa novim uputstvom sa nivoa Republike Srpske, naveo je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Radojičić je istako da su trenutne lokacije dvorana Obilićevo, objekat Doma zdravlja u naselju Obilićevo i Centar “Zaštiti me”, sa razdvojenim smještajem za muške i ženske osobe, te porodice ili majke sa djecom.

“U karantin će se na 14 dana obavezno upućivati lica sa boravištem u Banjaluci koja uđu u zemlju na nekom od graničnih prelaza, a koja prođu testiranje na korona virus na prelazu i nisu pozitivni. Grad karantin uspostavlja sa MUP i Domom zdravlja”, pojasnio je Radojičić na svom “Fejzbuk” profilu.

EPBiH: U dvije smjene 14 dana radi 167 radnika

Kako bi se osigurala stabilnost energetskog sistema, kontinuitet u proizvodnji električne i toplotne energije te uredno snabdijevanje kupaca 167 radnika Elektroprivrede Bosne i Hercegovine rade 14 dana u dvije smjene bez napuštanja proizvodnih objekata.

U pogonu su dva bloka u Termoelektrani Tuzla i jedan blok u Termoelektrani Kakanj što zadovoljava potrebe Federacije BiH za električnom energijom i toplotnom energijom za grijanje Tuzle, Lukavca i Kaknja.

Svih 11 agregata hidroelektrana na Neretvi je raspoloživo i u pogonu su u skladu s potrebama za električnom energijom. Zalihe uglja na depoima i nivo hidroakumulacija je iznad bilansom predviđenog nivoa za ovo doba godine, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Bihać: U izolatoriju trenutno hospitalizovana dva pacijenta

Načelnica Odjela za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Enisa Šabotić potvrdila je da su u izolatoriju trenutno hospitalizovana dva pacijenta pozitivna na korona virus. Radi se o muškarcu iz Bosanske Krupe, koji je prije dva dana potvrđen kao šesti pozitivan slučaj korona virusa u Unsko-sanskom kantonu, te mladom taksisti iz Bihaća.

“Nemamo novih hospitaliziranih pacijenata. Na intenzivnoj njezi u izolatoriju od ranije imamo dva pacijenta. Jedan je u teškom stanju na respiratoru, dok je drugi stabilan. Moram istaći da smo jučer poslali tri uzorka na testiranje u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i da su sva tri bila negativna”, kazala je doktorica Šabotić.

ZZJZ FBiH: Potvrđena 62 slučaja zaraze korona virusom, tri osobe preminule

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, prema podacima o epidemiološkom stanju danas do 10 sati, u Federaciji BiH potvrđena su 62 slučaja zaraze korona virusom, a tri osobe su preminule. Ističe se da je u FBiH obavljeno 520 testova na korona virus.

U odnosu na posljednji izvještaj juče u 18 sati, deset je novih slučajeva, kažu iz ZJZFBiH. Najviše slučajeva, njih 26, zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Kanton Sarajevo sa devet, Zeničko-dobojski kanton sa osam, te Zapadnohercegovački kanton sa sedam. U Unsko-sanskom kantonu potvrđeno je šest slučajeva zaraze, Bosansko-podrinjskom četiri, a po jedan u Posavskom i Srednjobosanskom.

Dodaje se da su dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu, do sada 23 potvrđena slučaja i evidentirana treća generacija kontakata, kao i slučaj u Mostaru sa sedam potvrđenih slučajeva.

Navodi se da su u Unsko-sanskom kantonu evidentirana tri klastera i novi klasteri u Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

Bijeljina: Majka i novorođenče nisu pozitivni na koronavirus

Rezultati testiranja na korona virus za porodilju i novorođenče, koji su bili smješteni u bolničkom karantinu u Bijeljini, su negativni – potvrđeno je iz te zdravstvene ustanove.

Majka i beba se osjećaju dobro, a negativan je nalaz i za dvije ženske osobe starije životne dobi, koje su bile smještene u bolnički karantin u Bijeljini, i u kojem ostaju iz preventivnih razloga.

Od korona virusa oboljela još jedna osoba s područja Ilidže

Sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) potvrđeno je kako je još jedna osoba sa područja opštine Ilidža pozitivna na korona virus. U pitanju je ženska osoba koja je ranije boravila u Turskoj. Time je broj zaraženih u našoj zemlji porastao na 185.

RS: Registrovano novih 7 slučajeva

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na u Banjaluci je izjavio da su u RS uzeti uzorci u karantinima u Šamcu i Gradišci. Testirano je ukupno 75 osoba, potvrđen virus kod još 7 osoba.

Ovi kod kojih je potvrđen pozitivan nalaz biće prebačeni u karantin u Banjaluci. Ukupan broj u RS čini 121 osobu pozitivnu na korona virus. U Doboju je potvrđen korona virus kod doktora iz bolnice u tom gradu, koji nije radio posljednjih sedam dana, ali će epidemiolog ispitati sve rizične kontakte, rekao je Šeranić.

Pod nadzorom je 16.443 osobe, 1.041 osoba je izašla iz zdravstveng nadzora.

Korona virusom zaražen muškarac iz Gruda

Sedmi slučaj zaraze korona virusom u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) potvrđen je sinoć, a riječ je o muškarcu iz Gruda.

Muškarac je nedavno u Dom zdravlja u Grudama dovezen sa upalom pluća te mu je nakon testiranja utvrđen korona virus.

Prema zadnjim ažuriranim podacima, u našoj zemlji je zaraženo ukupno 177 osoba, dvije osobe su se opravile, a tri preminule.

Tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno je još osam novih slučajeva – tri u Širokom Brijegu, dva u Mostaru i tri na području Sarajeva.

Gotovo pola zaraženih, njih 80, je u Banjaluci. Konjic ima 17 zaraženih, Mostar devet, Laktaši osam, Sarajevo osam, Široki Brijeg šest, Kozarska Dubica i Bihać po pet, Zenica i Goražde po četiri, Čelinac, Kneževo i Bijeljina po tri.

U Modriči, Brčkom, Tešnju, Brodu i Prnjavoru su zaražene po dvije osobe, Gradiška, Derventa, Novi Travnik, Breza, Orašje, Visoko, Srbac, Teslić, Krupa, Prijedor i Ribnik imaju po jednog pacijenta zaraženog koronavirusom.