Na portalu BHRT-a možete pratiti posljednje informacije o aktuelnoj situaciji u vezi sa širenjem korona virusa u Bosni i Hercegovini. Najnovije vijesti nalaze se na vrhu članka.

Još dva pozitivna slučaja na koronavirus u Unsko-sanskom kantonu

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu večeras je potvrdio još dva pozitivna slučaja na koronavirus u Unsko-sanskom kantonu (USK), pa je u tom dijelu Bosne i Hercegovine sada zaraženo šest osoba, dok su i dva smrtna slučaja povezana s bolešću COVID-19.

Dva nova slučaja Covida-19 u Širokom Brijegu

U večernjim satima potvrđena su dva nova slučaja covida-19 u Zapadnohercegovačkomkantonu

Riječ je o kontaktima prvozaražene osobe u Širokom Brijegu, a radi se o bebi i ženi, potvrdio je za BHRT ravnatelj Uprave civilne zaštite ZHK-a Drago Martinović.

Prvi slučaj infekcije novim koronoavirusom u ZHK-u zabilježen je u utorak. Radi se o starijoj ženskoj osobi koja je u međuvremenu prebačena na Kliniku za infektivne bolesti SKB Mostar i priključena je na respirator.

Ukupan broj zaraženih u ZHK-u sada je trinaest, devet u Širokom Brijegu i četiri u Grudama.

Prvi zaraženi na području Tuzlanskog kantona

Dvije osobe su zaražene koronavirusom u Tuzlanskom kantonu, potvrdila je ministrica zdravstva tog kantona Dajana Čolić.

– Radi se o osobama iz Lukavca i Tuzle. Jedna osoba je u samoizolaciji, a za drugu se trenutno još uvijek radi epidemiološka obrada – rekla je Čolić.

Prema prvim informacijama, radi se o medicinskoj sestri sa Klinike za srce iz Tuzle, a druga je  osoba koja je navodno radila na brodu, odnosno na kruzeru.

Ministrica zdravstva TK-a mišljenja je da bi trebalo pooštriti mjere u cilju zaštite građana.

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uveden je poseban režim rada zbog epidemiološke situacije s koronavirusom.

U Federaciju stiglo 21.500 testova

U Federaciju BiH /FBiH/ danas je stiglo 21.500 testova za otkrivanje infekcije virusom korona koji će biti distribuisani dalje prema prijedlogu struke, rekla je komandant Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević.

Sekretarijat Predsjedništva BiH-Poduzete dodatne mjere na zaštiti zdravlja ljudi

Sekretarijat Predsjedništva Bosne i Hercegovine je, nakon što je utvrđeno da je generalni sekretar Predsjedništva BiH pozitivan na koronavirus, po preporukama nadležne epidemiološke službe poduzeo dodatne mjere na zaštiti zdravlja ljudi propisane za ovakve situacije, kao i mjere za funkcioniranje u uvjetima proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, saopćeno je iz Sekretarijata Predsjedništva BiH.

Prestaje odluka o izolaciji zgrade u Vogošći

Štab civilne zaštite Općine Vogošća je donio naredbu kojom prestaje zabrana ulaska i izlaska iz zgrade u ulici Samira Gradišića na broju 2. Naredba je donesena na osnovu dostavljenih preporuka dežurnog epidemiologa Anise Bajramović, nakon poduzetih preventivnih mjera.

Policijske agencije u BiH izrekle sankcije za 196 lica

Policijske agencije u BiH izrekle su sankcije za 196 lica zbog nepoštovanja odluka nadležnih inspekcija u BiH u borbi protiv virusa korona, saopšteno je danas iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Od ukupno 38.048 rješenja o izolaciji policija Republike Srpske izdala je 16.662, a kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i policija Brčko distrikta ukupno 21.386.

Osobe koje su prekršile kućnu izolaciju u RS idu u karantine

Na području Republike Srpske u posljednjih 24 časa 13 osoba od 3.379 kontrolisanih nije se pridržavalo mjera kućne izolacije koje su im izrečene usljed pojave koronavirusa. Za utvrđenih 13 osoba izrečene su prekršajne mjere i od danas se prebacuju u karantin u svojoj lokalnoj zajednici.

Vizir maske iz Goražda biće poslane bh. bolnicama

Kantonalni štab civilne zaštite i Vlada Bosanskopodrinjskog kantona Goražde u saradnji sa kompanijama “Emka Bosnia“ i “Jusri“ obezbijedili su prvih 100 vizir maski za Kantonalnu bolnicu Goražde. Zaštitne vizir maske proizvedne u Goraždu krenule su i u druge dijelove BiH, a u prvom kontigentu po 30 maski poslano je bolnicama u Konjicu i Mostaru.

Četvrti umrli od koronavirusa, umro pacijent u Bihaću

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću umro je još jedan pacijent pozitivan na koronavirus, potvrđeno je za BHRT iz kantonalne bolnice. Navode da je pacijent već bio ugroženog zdravstvenog stanja. Riječ je o 67-godišnjem pacijentu. Ovo je četvrta smrt u BiH izazvana koronavirusom.

U RS se vratila tri od devet učenika s razmjene u inostranstvu

Svi učenici srednjih škola, koji se u programu razmjene učenika nalaze u inostranstvu, osjećaju se dobro, a onima koji su izrazili želju, omogućeno je da se bezbjedno vrate u RS, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Po podacima kojima raspolaže taj resor Vlade RS, za tri učenika, od ukupno 11 koliko je bilo na razmjeni, obezbijeđen je siguran povratak u RS.

Savez opština i gradova FBiH traži pomoć viših nivoa vlasti

Savez opština i gradova Federacije Bosne i Hercegovine apelovao je na Savjet ministara i Vladu Federacije BiH da pruže financijsku i materijalnu pomoć lokalnim zajednicama kako bi mogli adekvatno i primjereno djelovati u borbi protiv širenja koronavirusa.

“Općine i gradovi, kao razina vlasti koja je najbliži građanima, preuzeli su značajan dio obaveza koje se odnose na prevenciju i suzbijanje koronavirusa. Mjere koje provode po nalogu Federalnog stožera civilne zaštite i kantonalnih stožera, kao i dodatne mjere koje poduzimaju, predstavljaju značajno financijsko opterećenje za jedinice lokalne samouprave radi čega im je potrebna dodatna pomoć viših razina vlasti”, saopštili su iz Saveza opština i gradova FBiH.

Herceg najavio još rigoroznije mjere u HNŽ

Predsjednik vlade HNŽ Nevenko Herceg kaže da je ta županija već u drugoj fazi preventivnih mjera, ali najavljuje da će te mjere biti još rigoroznije.

Detaljnije pročitajte ovdje

Krizni štab FBiH: Do sada 74 zaražene osobe u FBiH

U Federaciji BiH do ovog momenta ukupno je testirano novih 65 uzoraka, od čega je koronavirus potvrđen kod osam novih osoba, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH Sanjin Musa. Što se tiče novih pozitivnih slučajeva, četiri su iz Konjica, te po jedan iz Mostara, Gruda, Goražda i Sarajeva.

Do sada je u FBiH ukupno testirano 590 osoba, a koronavirus je potvrđen kod njih 74, a kada je u pitanju zaraženost po kantonima, ona izgleda ovako: HNK 32, ZHK 11, KS 10, ZDK 8, USK 6, BPK 5, Posavski 1 i SBK 1. U Tuzlanskom i Livanjskom kantonu još uvijek nema potvrđenih pozitivnih slučajeva.

Detaljnije pročitajte ovdje

Mostar: Razgovori o uvođenju karantina za HNŽ

U Mostaru sastanak premijera Hercegovačko-Neretvanskog kantona, načelnika štabova Civilne zaštite kantona iz svih jedinica lokalne samouprave. Razgovaralo se o uvođenju karantina.

Tri nova zaražena lica u Konjicu

U Konjicu su danas registrovana još tri nova slučaja zaraze virusom korona, potvrđeno je iz CZ Konjic. Nezvanično, radi se o tri člana porodice preminulog iz Konjica. Ovim je broj oboljelih u BiH porastao na 229, a u FBIH na 74.

Studentski dom na Bjelavama spreman za prihvat bh.državljana

Direktor Studentskog Centra Sarajevo Tarik Curić rekao je danas za BHRT kako su uposleni u toj ustanovi juče u prijepodnevnim časovima dobili obavještenje da pripreme paviljone broj četiri i pet za prijem oko 150 državljana Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima, radi se o osobama koje su bile u Italiji.

Detaljnije pročitajte ovdje

Počela proizvodnja zaštitnih maski u Livnu i Drvaru

U preventivnu borbu protiv koronavirusa uključili su se i vlasnici firmi u Hercegbosanskoj županiji, a riječ je o dvije firme iz Livna i Drvara koje su počele proizvodnju zaštitnih maski. U privatnoj tvrtki Belini d.o.o. Livno prije dva dana počela je proizvodnja zaštitnih maski. Dnevno se proizvede 250 zaštitnih maski namijenjenih za potrebe zdravstvenih ustanova na području HBŽ. S proizvodnjom zaštitne opreme počela je i firma Jumko Drvar d.o.o. koja dnevno proizvede 1500 zaštitnih maski, a u planu je proizvodnja i zaštitnih odijela.

Šeranić: Nova 34 slučaja zaraženih kronavirusom u RS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić saopštio je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je urađeno 176 laboratorijskih nalaza, virus je potvrđen kod 34 nove osobe. 155 osoba je do sad zaraženo u RS. Šeranić napominje da će i dalje RS da traži potencijalno zaražene osobe i da ih testira.

Detaljnije pročitajte ovdje

U RS 86 prekršaja u vezi s vanrednom situacijom

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa zabilježeno je 86 prekršaja u vezi s vanrednom situacijom usljed koronavirusa. Zbog nepoštovanja zaključka Štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja osoba s navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20 do 05 časova, sankcionisan je 81 građanin.

Sarajevo: Policijski čas prekršila 44 lica

Policija Kantona Sarajevo izdala je 44 prekršajna naloga i podnijeće zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv jednog maloljetnog lica zbog kršenja zabrane kretanja između 18 i 5 časova, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Pobjegli iz Klinike za infektivne bolesti u Banjaluci

Banjalučka policija identifikovana je i locirala dvije osobe, koje su juče pobjegle iz Klinike za infektivene bolesti. Radi se o G.R. i D.R. nastanjenim u Banjaluci, kod kojih je utvrđen koronavirus.

“O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da se radi o krivičnim djelima prenošenje zarazne bolesti i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, te da se navedene osobe uhapse ukoliko postoje uslovi, a ako ne, da se obezbijede do sticanja uslova za njihovo hapšenje”, saopšteno je danas iz Policijske uprave Banjaluka.

Novi slučaj zaraze koronom u Grudama

Još jedno lice zaraženo je koronavirusom u Grudama, potvrđeno je za BHRT iz CZ ZHŽ. Radi se o supruzi prvozaraženog pacijenta u ovom gradu. Sa ovim slučajem, broj zaraženih u ovoj županiji porastao je na 11. U Grudama je ukupno oboljelo četvoro ljudi. Sa ovim, ukupan broj oboljelih u BiH je 192.

Izliječene tri osobe koje su bile zaražene u Zenici

Tri osobe koje bile zaražene koronavirusom i smještene u zeničkom izolatoriju nakon negativnih testova na koronavirus puštene su kući čime je broj aktivno zaraženih u Zenici pao na samo jednu osobu.

Novi slučaj zaraze u Goraždu, ukupno 191

Jedna osoba iz Goražda je testirana pozitivno na novi koronavirus, tako da ukupan broj zaraženih u BiH iznosi 191. Nezvanično, riječ je o osobi koja radi u upravi kompanije Gineks čija je direktorica nedavno testirana pozitivno, koja je učestvovala u proslavi godišnjice “Igmana” u Konjicu.

Tokom jučerašnjeg dana potvrđeno je 14 novih slučajeva, od kojih sedam u Federaciji BiH i sedam u Republici Srpskoj. U Federaciji BiH su preminule tri osobe, a dvije su izliječene.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će u subotu, 28. marta u Republici Srpskoj biti uvedeno vanredno stanje zbog trenutne situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Civilna zaštita KS: Dostava lijekova starijima od 65 godina

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo dostaviće danas Zavodu zdravstvenog osiguranja ažurirane spiskove osoba starijih od 65 godina, kako bi općinski štabovi civilne zaštite putem sekretara mjesnih zajednica mogli distribuirati lijekove iz apoteka propisane kao redovnu terapiju za ovu kategoriju stanovništva. Za sve stanovnike starije od 65 godina, koji nemaju bližeg srodnika da o njima brine, lijekove će dostavljati volonteri Crvenog križa. Svi recepti će biti propisani za period od tri mjeseca.

Zgrada u Vogošći u potpunoj izolaciji

Nakon što je potvrđeno da je jedna stanovnica Vogošće pozitivna na koronavirus, Štab civilne zaštite Općine Vogošća održao vanrednu sjednicu i donio hitne mjere kako bi se suzbilo dalje širenje virusa.

Ulaz i izlaz iz zgrade u kojoj oboljela živi biće zabranjen svim osobama, osim zdravstvenim radnicima, policijskim službenicima i ovlaštenim pripadnicima civilne zaštite.

U toku trajanja izolacije stanarima u izolaciji sve potrepštine, kao što su namirnice i lijekovi, bit će dostavljeni putem službi zaštite i spašavanja.

Osmogodišnjakinja zaražena virusom

Jedna od zaraženih osoba u Širokom Brijegu je osmogodišnja djevojčica, unuka prvozaražene osobe iz tog mjesta, potvrdio je rukovodilac Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović. Djevojčica je hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i zbog teškog stanja priključena je na respirator. Ovo je prvi slučaj infekcije virusom korona kod djeteta u našoj zemlji.

Podsjetimo, sinoć je potvrđen još jedan slučaj u Kantonu Sarajevo, tačnije Vogošći, čime je ukupan broj oboljelih na području tog kantona porastao na deset. I na području Hercegovine registrovana su četiri novooboljela. Zaražene su dvije osobe iz Gruda, jedna iz Širokog Brijega i jedna iz Čitluka. U Zapadnohercegovačkoj županiji određena je samoizolacija za više od hiljadu građana. Ukupno je oboljelo deset osoba.

U Banjaluci je zaraženo 81 lice, Konjicu 17, Mostaru devet, Kozarskoj Dubici i Laktašima po osam, Širokom Brijegu sedam, Bihaću pet, Zenici i Goraždu po četiri, a u Čelincu, Kneževu i Bijeljini po tri oosbe. Na virus korona u Modriči, Brčkom, Tešnju, Brodu i Prnjavoru pozitivne su po dvije osobe, a po jedna u Derventi, Novom Travniku, Brezi, Orašju, Visokom, Srpcu, Tesliću, Bosanskoj Krupi, Prijedoru, Ribniku i Doboju.