Od 488 miliona maraka koje je Vlada Federacije BiH osigurala za primjenu “Korona zakona” utrošeno je samo 90 miliona. Ostatak bi, kako tvrde ekonomisti, novim rebalansom trebao biti vraćen u budžet. Dok se spekulira gdje će preostali novac biti utrošen, privredni subjekti još saniraju štete.

Samo 18 posto sredstava koja su planirana za sanaciju ekonomskih posljedica u Federaciji BiH utrošeno je za subvencioniranje poreza i doprinosa privrednim subjektima.

Za ostatak sredstava namjena se još ne zna.

Na naše brojne upite prema Vladi Federacije BiH i ministarstvima o namjeni utroška preostalih više od 390 miliona, nismo dobili odgovor. U međuvremnu, nastale štete, koje su prema svemu sudeći nemjerljive, još se saniraju. Obećane subvencije još nisu isplaćene privrednicima koji su imali i 100-postotne gubitke. Slučaj je to i kod vlasnice vrtića, Dženane
Bundić.

DŽENANA BUNDIĆ, vlasnica dječijeg vrtića

“Još uvijek nam nisu isplatili doprinose na plate i zdravstveno osiguranje. Neke moje uposlenice su išle da ovjere knjižice jer nije uplaćeno ni za april ni maj ni juni. Nije ispunjeno to što je obećano. Ostali su nam dužni juni. Sumnjam da će biti do kraja godine”.

EJUB KUČUK, “Glas malih biznisa”

“Dugo će trajati isplata tih subvencija. Troškovi firmi su i mnogo veći nego što su subvencije i plate. Mnoge su pred kolapsom”.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nismo dobili odgovor da li je uslov za dobijanje kredita bila pomoć privredi ili popunjavanje budžetskih rupa.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski analitičar

“Međunarodni monetarni fond kroz aranžman brzog finansiranja nije odredio neku posebnu namjenu. Dakle, ovo nisu namjenska kreditna sredstva kao inače aranžmani ovog fonda i vlada će ovo moći da koristi za održavanje budžetske potrošnje, dakle tekuće potrošnje”.

A onda, kako tvrdi Čavalić, Federaciju BiH tek čeka teška jesen. Od oktobra se, kako procjenjuje, može očekivati prava ekonomska kriza. Nepohodno će biti donijeti i “Korona 2 zakon” ili neko rješenje.