Krizni štab Federacije BiH pozvao je ponovo političke partije i kandidate da političku kampanju provode bez političkih skupova, da bi zaštitili sebe i građane. Provjerili smo, da li se poštuju mjere.

Predizborna kampanja bez skupova epidemiološki je najsigurniji vid kampanje u doba pandemije koronavirusa. No, političarima je očigledno teško odreći se predizbornih skupova, kao da će izbori pobijediti koronu. Predizborni skupovi počeli su davno, nezvanično. Sada službeno u jeku pandemije, odjekuju na sav glas.

DAJANA ČOLIĆ, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona

“Ne mogu da shvatim da se neko ko se javno predstavlja građanima da će braniti i zalagati se za njihovo dobro, usuđuje eksperimentisati sa onim što nam je sveto – naše zdravlje i životi. Ponovo kažem da ćemo insistirati i prema kantonalnoj upravi inspekcijskih poslova i prema MUPU-u, da reaguju na ove skupove”.

Upravo na području Tuzlanskog kantona održana su dva velika politička skupa na kojima se pojavila ministrica zdravstva ovog kantona i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, o čemu svjedoče fotografije. Zbog učešća na ovim skupovima, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović uputiće zahtjev za određivanje sankcija protiv članova Kantonalne vlade,
koji su se nalazili na spornim događajima te tako postali dio epidemiološkog rizika.

I iz Uprave za inspekcije poslove Tuzlanskog kantona potvrđuju da ima prekršaja.

AMEL MEHANOVIĆ, Uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona

“Po našim saznanjima, došlo je do kršenja odredbi određenih političkih subjekata s obzirom da su ti subjekti izvršili promociju prije dolaska naših inspektora. Za ubuduće, dogovorili smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova da odmah po saznaju jave i da te aktivnosti prekrijemo, odnosno zabranimo rad”.

Federalni krizni štab uporno poziva političke stranke na ozbiljnost situacije. Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva preporučuje i poziva sve političke partije, kandidate i kandidatkinje na organizaciju i provedbu kampanje koja ne uključuje fizička okupljanja, odnosno predizborne skupove, već korištenje drugih komunikacijskih kanala kao što su TV, internet, plakati, printani materijali. U slučaju komunikacije s ljudima, podsjećaju na mjere.

“Pozivamo sve političke partije, kandidate i kandidatkinje da se prilikom provedbe svih modela predizborne kampanje koji eventualno uključuju neposrednu komunikaciju s ljudima, pridržavaju svih osnovnih higijenskoepidemioloških mjera, kao što je držanje fizičke distance od dva metra između osoba, nošenje zaštitnih maski, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, često i temeljito pranje ili dezinfekcija ruku, te održavanje respiratorne higijene”.

Da li političari zaboravljaju na epidemiološke mjere ili samo pokazuju da je glas za poziciju jači od korone i bitniji od zdravlja?

Dok jedni nemaju maske, drugi se rukuju, treći ne mare ni za fizičku distancu. Rijetki su oni koji poštuju sve navedeno. Politički skupovi su bez povlastice, pravilo je isto kao i za sve ostale – na otvorenom, po naredbi Federalnog kriznog štaba, ne smije biti više od 100 osoba, a u zatvorenom maksimalno 50, uz poštivanje fizičke distance i korištenje maski. U skladu sa teškom situacijom, neki kantoni smanjili su i taj broj.