Pojava pandemije koronavirusa pogodila je i drvoprerađivačku industriju Bosne i Hercegovine. Posljedice su posebno vidljive u Zeničko-dobojskom kantonu gdje se nalazi najveći broj preduzeča koja prerađuju drvo, ali i izvoznika u našoj zemlji.

Podršku vlasti očekuju i velika i mala preduzeća iz ovog segmenta industrijske proizvodnje.

U duborezačko-stolarskom obrtu Edina Hajderovca iz Zavidovića stanje je dodatno usložnila i nemogućnost plasmana proizvoda.

EDIN HAJDEROVAC, Hajder-art Zavidovići

“Naravno da je uticala ova korona i na nas. Nadamo se da će se ovo u najboljem smislu završiti i očekujemo i nadamo se da će i Vlada stati iza nas”, rekao je Hajderovac.

Sa istim ili sličnim problemima suočena su i ostala mala i velika drvoprerađivačka preduzeća. Broj radnika znatno je smanjen, plasmana roba gotovo da više i nema, kao uostalom i podrške vlasti sa federalnog i državnog nivoa.

MIRSAD JAŠARSPAHIĆ, predsjednik Privredne komore FBiH

“Cijenimo da je sigurno do 30 posto došlo do pada narudžbi ka izvozu. Ovo će trajati, moramo se što prije naučiti živjeti sa ovim i opet učiniti sve da te naše kompanije budu vidljive”,kazao je Jašarspahić.

DINKO MUJKIĆ, Drvni klaster “Namještaj i drvo” BiH

“Sigurno da se može puno više pomoći zato što jednostavno nekad nema ni sluha da poslušaju zahtjeve proizvođača”, istakao je Mujkić.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastojat će pomoći i drvopređivačima uvođenje poticaja za konkurentost privrede. Namjera je da se sredstva za te poticaje osiguraju iz kreditnog aranžmana sa EBRD-om

MIRZA GANIĆ, premijer ZDK

“Da olakšamo onim poslovnim subjektima koji će nabavljati ili su nabavili određene mašine za preradu, kako bi njihova konkurentnost bila bolja, a s druge strane kako bi lakše vratile određene kredite”, objasnio je Ganić.

Stanje u drvoprerađivačkoj industriji uzrokovalo je i brojne probleme Javnom preduzeću Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona. Potražnja drvnih sortimenata je drastično smanjena, a na poslovanje pored toga utiče i veliki broj uposlenih radnika kojima je sve teže osigurati isplatu zarađenih primanja. I ove probleme kako je najavljeno vlasti će pokušati da rješe kreditnim zaduženjem.