Na portalu BHRT-a pratite posljednje informacije vezane za širenje koronavirusa u našoj zemlji i preventivne mjere koje se provode. Najnovije informacije nalaze se u vrhu članka.

Turska šalje pomoć BiH

Bakir Izetbegović je potvrdio Feni da će BiH dobiti pomoć Turske za borbu protiv koronavirusa.

“Prošle sedmice je moj Kabinet, na osnovu potreba koje imaju naši stručni medicinski timovi, sačinio specifikaciju i uputio Ministarstvu zdravstva Turske molbu za pomoć. Večeras me predsjednik Erdogan pozvao telefonom i saopćio mi da će ta pomoć biti odobrena Bosni i Hercegovini. Na tome sam zahvalio turskom narodu i njemu lično u ime svih građana naše zemlje”, rekao je Izetbegović.

Prvi slučaj koronavirusa u Goraždu

Prvi slučaj oboljenja od koronavirusa zabilježen je u Goraždu. Riječ je o direktorici kompanije namjenske industrije „Gineks“ koja se trenutno nalazi u kućnoj izolaciji, a koja je prisustvovala nedavnoj proslavi povodom 70 godina kompanije „Igman“ u Konjicu gdje su također zabilježeni slučajevi koronavirusa.

Krizni stožer CZ HNŽ: Kazne za one koji krše propise

Složena epidemiološka situacija u HNŽ osobito u gradu Mostaru i Konjicu od svakog građanina, a u cilju pomoći zaustavljanju širenja virusa COVID-19, traži maksimalnu odgovornost i dosljedno poštivanje svih zapovijedi Županijskog stožera civilne zaštite.

Podsjećamo, svi neodgovorni pojedinci koji svojim ponašanjem i nepoštivanjem zapovijedi Stožera civilne zaštite budu ugrožavali zdravlje i sigurnost građana čine kazneno djelo. Stoga, pozivamo sve odgovorne za praćenje poštivanja zapovijedi Stožera da, za osobe kod kojih se činjenično utvrdi nepoštivanje bilo koje zapovijedi, a osobito nepoštivanje mjera o izolaciji i samoizolaciji, bez odlaganja primjene najrigoroznije mjere.

Dezinfekcija javnih površina u Mostaru

Stožer civilne zaštite Grada Mostara naredio je da se večeras izvrši dezinfekcija gradskih ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i ostalih popločanih i asfaltiranih površina na području Grada Mostara, te moli građane da nakon dezinfekcije izbjegavaju korištenje javnih površina najmanje jedan sat nakon tretiranja.

Bosnalijek: Radimo punim kapacitetom

Povodom novonastale situacije uslovljene pandemijom koronavirusa COVID-19, iz kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo saopćili su da rade punim kapacitetom, te da radnici čine sve što je u njihovoj moći da osiguraju nesmetano snabdijevanje tržišta u Bosni i Hercegovini. Bosnalijek, kao lider u proizvodnji lijekova i drugih farmaceutskih proizvoda, svjestan je svoje pozicije i značaja za građane i zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini. Stoga ćemo daljnje poslovanje maksimalno prilagoditi potrebama domaćeg tržišta i dati puni doprinos očuvanju zdravlja naših građana.

KJU Porodično savjetovalište nudi besplatne usluge

Kantonalna javna ustanova Porodično savjetovalište će stanovnicima Kantona Sarajevo, dok je na snazi „stanje nesreće na podučju KS“ uzrokovano koronavirusom, pružati besplatne usluge psihološkog savjetovanja. Tu se prvenstveno misli na konsultacije koje mogu biti korisne u cilju prevazilaženja akutnih poteškoća uzrokovanih novonastalom situacijom.

Federalni štab CŽ: Naredba o obustavljanju javnog prevoza u Federaciji BiH

Federalni štab civilne zaštite (FŠCŽ) nakon današnje treće vanredne sjednice donio je novi set naredbi za građane Federacije BiH, saopštio je na press konferenciji direktor Federalne uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine Fahrudin Solak. — Opširnije….

Šeranić: 16 novih slučajeva u RS

Republički štab za vanredne situacije saopštio je da je 16 novih zaraženih u RS, 11 osoba je iz Banjaluke, jedna osoba ima istoriju zaraze u Srbiji, jedna je radila na aerodromu u BiH, jedna osoba je došla iz Austrije, jedna je osoba muškarac iz Laktaša, jedan je iz Ribnika (bio u kontaktu s ljudima iz Italije i Ribnika). Jedan slučaj je u Prijedoru, jedan u Kozarskoj Dubici. Ima i jedan zaraženi iz Bijeljine koji je putovao u Egipat.

Upućen je apel da osobe koje rade na graničnim prelazima moraju imati adekvatnu zaštitu.

Detaljnije pročitajte ovdje

Muškarac pozitivan na koronavirus u izolatoriju Kantonalne bolnice u Bihaću

Muškarac iz Bihaća druga je osoba pozitivna na koronavirus u ovom gradu, što je potvrđeno današnjim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Hajrudin Havić istakao je kako je pacijent hospitaliziran u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti. “Danas nam je potvrđen i drugi pozitivan slučaj na koronavirus. Pacijent je razvio težu kliničku sliku i ostaje u izolatoriju Kantonalne bolnice u Bihaću do daljnjeg. Pod konstantnim je nadzorom ljekarskog tima i to je sve što u ovom trenutku možemo reći”, dodao je direktor Havić.

U MO i OS BiH nema oboljelih od koronavirusa

Na današnjoj petoj sjednici Tima za praćenje stanja u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH konstatirano da u MO i OS BiH i dalje nema oboljelih od koronavirusa. Također, analizirane su do sada poduzete mjere u zaštiti od virusa, kao i angažman OSBiH na provedbi Odluke Predsjedništva BiH od 18. ožujka 2020.

Sindikat radnika zdravstva KS na raspolaganju

Članovi Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo priopćili su da su na raspolaganju sistemu zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo. Naglašavaju i to da će ‘bez obzira na generalni štrajk i činjenicu da još nemaju potpisan granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, postupati po naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, kao i po naredbama Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo sve do donošenja odluke o prestanku stanja prirodne i druge nesreće’.

Brčko bez zaraženih

U Brčko Distriktu BiH nema pozitivnih na koronavirus, dok je 635 osoba pod zdravstvenim nadzorom, rečeno je na konferenciji za medije organiziranoj povodom stanja u vezi s virusom korona. “Do sada su četiri osobe iz Brčkog podvrgnute testiranju na koronavirus. Stigao je rezultat nalaza za dvije osobe i za obje je negativan”, rečeno je.

Dva nova slučaja u BiH

Nova dva slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su nakon testiranja na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kazala je Feni direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Urađeno je ukupno devet novih testova, a dva su pozitivna: po jedan iz Zenice i Bihaća.

Peti slučaj u ZDK

Potvrđen je peti slučaj zareze koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu – potvrdio je Feni predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva tog kantona Adnan Jupić. “Ženska osoba, rođena 1963. godine, koja je bila smještena u izolaciji, testirana je jučer i nalaz je bio pozitivan. Radi se o još jednom uvezenom slučaju, jer je žena stigla iz Italije”, kaže Jupić.

Vlada FBiH pokušava sanirati štetu uzrokovanu koronavirusom

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnoj sjednici u Sarajevu usvojila informaciju o Programu aktivnosti Vlade FBiH za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa, priopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću. Ciljevi ovih aktivnosti su očuvanje radnih mjesta, pojačana zaštita u slučaju gubitka posla, očuvanje stabilnosti PIO i očuvanje stabilnosti bankarskog sektora.

Jedna od mjera je uspostava Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa, što je urađeno na osnovu zaključka Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH. Kordinacijski odbor čine resorni federalni ministri, na čelu s federalnom ministricom Editom Đapo. U njegov rad bit će uključeni predstavnici poslodavaca i sindikata te stručnjaci, a po potrebi, predstavnici županijskih vlada.

Srednja Bosna: 450 osoba u samoizolaciji

Rješenja o samoizolaciji u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) dobilo je 450 osoba, a testiranje na koronavirus zatraženo za jednu osobu, rečeno je danas novinarima u Travniku, nakon sjednice Vlade SBŽ-a koja svakodnevno zasjeda.

“I dalje nemamo potvrđenih slučajeva zaraze u Županiji i danas će biti prvi put da se šalje uzorak u Klinički centar Univerziteta Sarajevu. Radi se o osobi iz Kiseljaka koja je došla iz Austrije”, kazao je ministar zdravstva SBŽ-a Anto Matić.

Zapadna Hercegovina: Nema zaraženih

U Širokom Brijegu je 68 osoba dobilo rješenje za samoizilaciju, a rješenje im je udijelio županijski ili federalni inspektor. Okvirno, na razini županije ima oko 160 takvih rješenja, provedena su tri testiranja do sada na covid-19 i sva tri su se pokazala negativnim – rekao je Feni ravnatelj Uprave civilne zaštite ove županije Drago Martinović.

Postavljanje šatora na Izačiću

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine počeli su s postavljanjem šatora za samoizolaciju na Graničnom prijelazu Izačić kod Bihaća. Određena lokacija je u neposrednoj blizini graničnog punkta, a njegovo postavljanje bi trebalo biti završeno do kraja dana.

Konjic: Direktor “Igmana” i još tri osobe zaraženi korona virusom

Direktor kompanije “Igman” d.d. Konjic i još tri osobe koje nisu uposlenici komapanije, a bili su u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom, pozitivni su na korona virus.

“U tom kontekstu, informišemo javnost da je testiranje osoba koje su prema procjeni (a na osnovu prethodno dostavljenog upitnika) epidemiološke službe bile najpodložnije za prenos virusa, urađeno za četiri lica u srijedu 18.3.2020. Rezultati testova koji su nam jutros dostavljeni potvrdili su prisustvo virusa COVID-19 kod sve četiri osobe”, navodi se u saopštennu iz te firme.

Trenutno su u kompaniji na stanju mjere u skladu s protokolima nadležne epidemiološke službe i kriznih štabova. Čekaju se dalje upute, a o eventualnim posebnim mjerama javnost će biti obaviještena blagovremeno.

Lukač: Kazne za osobe koje šire dezinformacije i lažne vijesti

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas u Banjaluci da trenutno na snagu stupa mjera o kažnjavanju osoba koje šire lažne vijesti i dezinformacije, s namjerom izazivanja nereda, panike ili uznemiravanja građana.
Lukač je rekao kako je za provođenje mjera zadužena policija koja će protiv tih osoba podizati prijave.

Banjaluka: Zatvoren nulti klaster, djeca izašla iz izolacije

Kućna izolacija za djecu iz Osnovne škole “Branko Ćopić” u Banjaluci, koja su bila dio prvog klastera korona virusa u BiH, istekla je u ponoć, potvrđeno je iz Doma zdravlja Banjaluka, prenosi RTRS.

Prema njihovim riječima, sva djeca su dobrog opšteg zdravstvenog stanja i nemaju respiratornih infekcija.

Šest novih slučajeva korona virusa u BiH

U Mostaru su registrovana nova dva slučaja zaraze korona virusom, a u u Konjicu četiri, potvrdio je za BHRT direktor SKB Mostar Ante Kvesić.
On nam je takođem potvrdio da će od danas Krizni štab HNK biti zadužen za za obavještavanje javnosti i to samo puitem redovne konferencije za novinare svakoga dana u 13 sati.

RS: Nema novih slučajeva korona virusa, pod nadzorom 8.264 osobe

U Republici Srpskoj od juče nisu registrovane nove osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, podaci su Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS. U RS do sada je potvrđeno 29 slučajeva pozitivnih na novi virus od čega 23 osobe u Banjaluci, dvije u Čelincu, te po jedna osoba u Laktašima, Srpcu, Prnjavoru i Modriči.

“Sve osobe su stabilnog zdravstvenog stanja. Trenutno je u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 8.264 osoba. Iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 245 osoba”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci u izolaciji je deset osoba i to tri osobe pozitivne na test korona virusa i sedam osoba u izolaciji. Do sada je iz bolničke izolacije UKC-a RS-a izašlo ukupno 78 osoba.

Tuzla: Na snazi stroge mjere zaštite

Na području Tuzlanskog kantona srećom, nema registrovanih zaraženih korona virusom. Kako Na području Tuzlanskog kantona srećom, nema registrovanih zaraženih korona virusom. Kako javlja naša reporterka, do sada je testirano više od četrdeset osoba.

Banjaluka: Danas se očekuje vijest o izlječenju novog oboljelog na području RS

U Republici Srpskoj jutros nema registrovanih novih slučajeva zaraze korona virusom. Na području tog entiteta oboljelo je 29 osoba, od toga najviše u Banjaluci, 23. Nadležni pripremaju dodatne objekte za prijem pacijenata, ukoliko broj zaraženih osoba nastavi rasti.

Mostar: I dalje tri slučaja zaraze korona virusom

Iz SKB Mostar demantovana je jučerašnja vijest da je u tom gradu registrovan četvrti oboljeli od korona virusa. Zvanično je saopšteno – i dalje se radi o tri slučaja. Kakvo je jutros stanje u Mostaru, javlja reporter BHRT-a.

Željeznice RS mijenjaju red vožnje – saobraćaj redukovan

Željeznice Republike Srpske od danas redukuju lokalni putnički saobraćaj, a putnike će prevoziti samo prvi jutarnji i posljednji večernji vozovi, radi sprečavanja širenja koronavirusa, saopšteno je iz ove kompanije. Nakon jučerašnje sjednice sjednice Koordinacionog tijela za zaštitu i spasavanje, saopšteno je da će od Vijeća ministara BiH biti zatraženo da u potpunosti bude obustavljen željeznički saobraćaj za putnike.

Vlada FBiH danas o mjerama pomoći preduzećima

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine trebalo bi danas da razmatra mjere za pomoć privrednim subjektima u tom entitetu. Federalni premijer Fadil Novalić rekao je, nakon sastanka sa predsjednikom Udruženja poslodavaca Adnanom Smailbegovićem, da Vlada priprema set mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta i očuvanja likvidnosti privrede.

Zbog pandemije koronavirusom u Federaciji BiH ugrožen je rad brojnih kompanija čime je dovedeno u pitanje očuvanje značajnog broja radnih mjesta.

Predsjedništvo BiH donijelo odluku o angažovanju OS BiH na granicama

Od danas Oružane snage BiH postavljaju šatore u blizini graničnih prelaza. Šatori će služiti kao karantin za državljane BiH koji budu dolazili iz inostranstva. Ovu odluku je donijelo sinoć Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici.

U BiH je do sada 39 zaraženih koronavirusom. Posljednji slučaj zaraze potvrđen je u Mostaru u popodnevnim časovima. U RS danas nije bilo novooboljelih, do sada je dvoje izliječeno.

Na 15 graničnih prelaza do sada je izdato 5.752 rješenja o stavljanju putnika u četrnaestodnevnu izolaciju.

U cijeloj BiH na snazi su vanredne mjere koje zabranjuju rad ugostiteljskih objekata i svih djelatnosti, osim apoteka i trgovina. Rad trgovina je ograničen.