U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 79 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega 54 u Federaciji BiH i 20 u Republici Srpskoj. Od posljedica zaraze u istom periodu preminulo je 32 osobe, od čega 27 u Federaciji BiH i pet u Republici Srpskoj. Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano pet novih slučajeva zaraze virusom korona.

FBiH: Zbog izvještaja koji kasne iz USK povećan broj smrtnih slučajeva u FBiH

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1 349 uzoraka, od kojih su 54 pozitivna na SARS-CoV-2.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 27 novih smrtnih ishoda.

NAPOMENA: U toku je revizija prijava smrtnih ishoda u Unsko-sanskom kantonu, što je uzrok povećanog broja prijavljenih smrtnih ishoda u protekla 24h.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

Do sada je testiran ukupno 681 871 uzorak, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 133 414 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 123 347 pacijenata. U protekla 24h, oporavljena su 144 pacijenta.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5 275.

RS: 20 osoba pozitivno, pet smrtnih slučajeva

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 455 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 20 оsоba.

Rаdi sе о sеdаm muških i 13 žеnskih оsоbа, оd kојih је јеdnа оsоbе mlаđе, 11 srеdnjе i оsаm оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, pо tri оsоbе su iz Bаnjаlukе, Dоbоја i Kоtоr Vаrоšа, dviје iz Priјеdоrа i pо јеdnа iz Biјеljinе, Brоdа, Gаckа, Grаdiškе, Dеrvеntе, Knеžеvа, Kоzаrskе Dubicе, Lаktаšа i Fоčе.

U pоsljеdnjа 24 čаsa, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnо је pеt smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о оsоbаmа stаriје živоtnе dоbi iz Kоtоr Vаrоša, Priјеdоrа, Zvоrnikа, Biјеljinе i Bаnjа Lukе.

Dо sаdа je u Rеpublici Srpskој pоtvrđеno 64.106 slučајеva virusа kоrоnа, а prеminula je ukupnо 3.701* оsоba kоd kојe је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilo 46.215 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 275.930 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 256 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 112, а u оstаlim bоlnicаmа 144. Nа rеspirаtоru је 39 оsоbа (17 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, 22 u оstаlim bоlnicаmа).

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо su 2.104 оsоbе, а nаdzоr је zаvršеn kоd 190.911 оsоbа.

*Nаpоmеnа: Nа dаn 01.06.2021. gоdinе, nаknаdnо је priјаvljеn јеdаn smrtni slučај kојi sе dеsiо u prеthоdnih nеkоlikо dаnа (оsоbа iz Priјеdоrа).

HNK: devet pozitivnih, nema preminulih

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na bolničkom liječenju trenutno je 9 bolesnika, od kojih je 2 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpušten 1 pacijent.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB testirano je 291 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu pozitivnih je 9 i to: 7 iz Mostara, 1 iz Jablanice i 1 iz Konjica.

Kantonalni i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 7 rješenja o samoizoliranjui izoliranju, a na snazi su 148 rješenja. Ukupno je izdano 36715 rješenja.

KS: Šest novozaraženih koronavirusom, jedna preminula i 14 oporavljenih osoba

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno šest osoba od testiranih 533. Od Covid infekcije se oporavilo 14 osoba.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana od posljedica zaraze koronavirusom preminula je jedna osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 52 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 19, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 33 pacijenta.

Na respiratoru su dva pacijenta, i to po jedan na KCUS-u i u Općoj bolnici.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste četiri pacijenta.

U protekla 24 sata tri osobe su otpuštene sa hospitalizacije.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 48 pacijenata, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu, a jedan na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 47 PCR uzoraka, u Novom Gradu devet, u Semizovcu 30, dok na Ilidži niko nije testiran.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama izvršeno 318 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 162 poziva, a obavljena su i 143 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 232 aktivna slučaja COVID-19 infekcije.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.458 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.480 osoba zaraženih koronavirusom i 50.972 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 14.

I danas se u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavlja imunizacija onkoloških pacijenata, prema spiskovima s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te revakcinacija ranije vakcinisanih osoba.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS ponavljaju obavijest građanima koji imaju problema sa prijavljivanjem na aplikaciju za vakcinisanje da se obrate poslovnicama ovog zavoda u kojima će ih evidentirati u sistem, te im naknadno dati termin vakcinacije.

Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i bit će vraćeni.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.