U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega u Federaciji BiH 24, u Republici Srpskoj 10. U istom periodu je prijavljeno i 20 smrtnih slučajeva, od čega u Federaciji 13 i u RS sedam. Danas u Brčko distriktu BiH nije bilo novih registrovanih slučajeva zaraze virusom korona, niti smrtnih ishoda.

FBiH: 24 pozitivnih, 13 smrtnih slučajeva

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1 203 uzorka, od kojih su 24 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada su testirana ukupno 678 423 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 133 319 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 123 007 pacijenata. U protekla 24h, oporavljena su 684 pacijenta.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 13 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5 234.

NAPOMENA: Zbog nepotpunog izvještavanja privatnih laboratorija, podaci nisu kompletirani.

RS: Sedam smrtnih slučajeva, 10 novozaraženih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе i u Bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini izvršеnо је tеstirаnjе 200 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 10 оsоbа.

Rаdi sе о sеdаm muških i tri žеnskе оsоbе, оd kојih su dviје оsоbе mlаđе, tri srеdnjе i pеt оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, čеtiri оsоbе su iz Bаnjаlukе, tri iz Kоtоr Vаrоšа i pо јеdnа iz Biјеljinе, Zvоrnikа i Srpcа.

U pоsljеdnjа 24 čаsa, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnо је sеdаm smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о оsоbаmа stаriје živоtnе dоbi оd kојih su dviје оsоbе iz Grаdiškе i pо јеdnа iz Trеbinjа, Pаlа, Tеslićа, Bаnjа Lukе i Mrkоnjić Grаdа.

Dо sаdа je u Rеpublici Srpskој pоtvrđеno 64.055 slučајеva virusа kоrоnа, а prеminule su ukupnо 3.692 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо 45.947 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 274.979 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 267 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 99, а u оstаlim bоlnicаmа 164. Nа rеspirаtоru је 31 оsоbа (15 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, 16 u оstаlim bоlnicаmа).

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 2.841 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 189.963 оsоbе.

KS: Sedam novozaraženih koronavirusom, 12 oporavljenih i četiri preminule osobe

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su na koronavirus testirane 383 osobe, potvrđeno je sedam novozaraženih, a od Covid infekcije se oporavilo 12 osoba.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa preminule su četiri osobe.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih četiri, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 65 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 27, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 38 pacijenata. Na respiratoru je jedan pacijent u KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi jedan pacijent u Općoj bolnici. U protekla 24 sata nije bilo otpuštenih osoba sa hospitalizacije.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 54 pacijenta, od kojih je po jedan transportovan u KCUS i u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji urađen je 71 PCR test, dok na ostalim punktovima nije bilo PCR testiranja.

Ukupno su proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama urađena 202 PCR testa. Covid-pozivni centar je zabilježio 107 poziva, a obavljeno je i 50 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 249 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.588 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.464 osobe zaražene koronavirusom i 50.941 izliječeni. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 11, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 18.

Sutra (utorak) u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” (Zetra) biće nastavljena imunizacija stanovništva prema prioritetima, uključujući i onkološke pacijente prema spiskovima sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Takođe, sutra počinje i revakcinacija.

Svi građani koji imaju problema sa prijavljivanjem na aplikaciju za vakcinisanje da se obrate poslovnicama Zavoda zdravsvenog osiguranja KS koji će ih evidentirati u sistem i dati termin vacinacije.

Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjer

HNK: Preminuo jedan muškarac, 11 pozitivnih osoba

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom vikenda preminuo je muškarac iz Čitluka rođen 1937. godine.

Na bolničkom liječenju trenutno je 7 bolesnika, od kojih je 2 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Hospitalizirana su 2 pacijenta.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirana su 652 uzorka. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu pozitivnih je bilo 11 i to: 7 iz Mostara, 1 iz Jablanice, 1 iz Neuma, 1 iz Čitluka i 1 iz Konjica.

Kantonalni i općinski sanitarni inspektori izdali su 7 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 180 rješenja. Ukupno je izdano 36693 rješenje.