U protekla 24 sata, u Bosni i Hercegovini registrovana su 43 nova slučaja zaraze koronavirusom. Nije bilo preminulih. Od tog broja, u RS je 14 novozaraženih, a u FBiH 29. U Brčko Distriktu danas nema novooboljelih.

Brčko Distrikt danas nema zaraženih

Od 106 analiza urađenih u posljednja 24 časa nije registrovan nijedan slučaj zaraze virusom korona u Brčkom, saopšteno je iz Štaba za zaštitu i spasavanje.

Aktivna su tri slučaja zaraze. Na kovid odjeljenju nije smješten nijedan pacijent.

Na rezultate testa čekaju četiri lica, dok ih je osam pod zdravstvenin nadzorom.

Do sada je testirano ukupno 31.759 lica, pozitivnih je bilo 6.705. Izliječena su 6.364 lica, dok je preminulo 338.

Do danas drugom dozom vakcinisano je 5.556 lica, dok su prvu dozu vakcine primila 7.982, navedeno je u saopštenju.

U FBiH 29 novozaraženih, nema preminulih

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1 333 uzorka, od kojih je 29 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

Do sada je testirano ukupno 746 949 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 134 429 osoba.

U protekla 24 sata, u Federaciji BiH nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5 540.

U proteklom tjednu, u Federaciji BiH prvom dozom cijepljene su 15 074 osobe, dok je drugu dozu primilo 5 350 osoba.

Do sada je u Federaciji BiH cijepljeno ukupno 207 618 osoba, od čega je 126 345 primilo obje doze.

U ZHŽ dvije novozaražene osobe, bez preminulih

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirane su 32 osobe, dok nema retestiranih osoba.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12:00 sati, registrirane su dvije novozaražene osobe iz Gruda (1 muška i 1 ženska) na prisustvo koronavirusa.

U samoizolaciji nalazi se 9 osoba.

Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa pozitivno je 8 osoba: Široki Brijeg – 2, Ljubuški – 4, Grude – 2, Posušje – 0.

U HNŽ četvoro pozitivnih, nema preminulih

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar testirana su 182 uzorka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivna su 4: 1 iz Mostara, 1 iz Stoca, 1 iz Neuma i 1 iz Čapljine.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na bolničkom liječenju trenutno je 1 bolesnik.

Županijski i općinski sanitarni inspektori jučer nisu izdali nijedno rješenje o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 19 rješenja.

U Republici Srpskoj 14 novozaraženih, nema umrlih

Od pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv.аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 218 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 14 оsоbа.

Rаdi sе sеdаm muških i sеdаm žеnskih оsоbа, оd kојih su čеtiri mlаđе, dеvеt оsоbа srеdnjе i јеdnа оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, pо tri оsоbе su iz Mrkоnjić Grаdа i Trеbinjа, pо dviје iz Biјеljinе, Јеzеrа i Priјеdоrа i pо јеdnа оsоbа је iz Zvоrnikа i Dоbоја.

U pоsljеdnjа 24 čаsa, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе niје priјаvljеn ni јеdаn smrtni slučај.

Dо sаdа je u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 64.432 slučаја virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 3.808 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо 56.008 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 289.650 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 32, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 17, а u оstаlim bоlnicаmа 15. Nа rеspirаtоru su dviје оsоbе (2 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе).

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 70 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 193.654 оsоbе.

U Kantonu Sarajevo 13 novozaraženih i bez preminulih

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testiranih 668 osoba potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od Kovid-19 infekcije oporavilo se 10 naših sugrađana.

U istom periodu nije bilo preminulih od posljedica infekcije ovim virusom.

Trenutno su na bolničkom liječenju 44 pacijenta, od kojih 23 ima akutnu infekciju, dok su ostali post kovid ili sumnjivi.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 23 pacijenta, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 21.

Jedan pacijent je na respiratoru, a tri koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 92 aktivna slučaja kovid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 725 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.897 osoba zaraženih koronavirusom i 51.517 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 13, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 21.

„Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi i pomenutih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe“, ponovno savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U kovid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 54 pacijenta, od kojih su dva transportovana na bolničko liječenje na KCUS.

Na drajv-in punktu na Vrbanji i u kovid-ambulantama uzeta su ukupno 283 PCR brisa.

Kovid-pozivni centar zabilježio je 150 poziva, a obavljena su 53 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u kovid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 2.769 doza vakcina.

Prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, za danas je planiran nastavak vakcinacije građana Kantona Sarajevo, koji se mole da poštuju ranije određene termine svoje imunizacije.

A danas počinje i vakcinacija uposlenika zaposlenih u oblasti obrazovanja.