U Bosni i Hercegovini u protekla 24h registrovane su najmanje 254 osobe testirane pozitivno na virus korona. Prijavljeno je i šest smrtnih slučajeva. Za razliku od proteklih dana ovo je manji broj i novozaraženih i smrtnih ishoda od Covid-19.

U Brčkom jedan novozaraženi

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovan još jedan novi slučaj virusa korona, podaci su Vlade Brčko distrikta BiH.

Radi se o muškarcu 1964. godište koji je smješten u izolatorijum u bolnici.

U toku jučerašnjeg dana pacijentu srednje životne dobi muškog pola stanje se pogoršalo te je stavljen na respirator i sada je u nadležnosti anesteziologa.

Na Odjeljenju brčanske Bolnice za pacijente zaražene virusom korona smješteno je ukupno 18 pacijenata.

FBiH: Najmanje 159 novozaraženih i četiri smrtna ishoda

U protekla 24h, u Federaciji BiH testirano je 1029 uzoraka, od kojih je 159 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom, Posavskom i Kantonu Sarajevo.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je na koronavirus pozitivno 700 osoba, a 78 pacijenata je hospitalizovano u Kovid bolnicu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Ljekari upozoravaju da je stanje veoma ozbiljno, podsjećajući da oko 20 osoba ima tešku kliničku sliku. U Respiratornom centru se nalazi sedam pacijenata.


Do sada je testirano ukupno 97 868 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 8929 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 5388 pacijenata, dok je trenutno aktivno 3309 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 4 smrtna ishoda. Preminula su dva muškarca iz Sarajeva, jedan muškarac iz Gračanice i žena iz Goražda.

Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 232, od toga 148 osoba je muškog i 84 ženskog spola.

RS: 94 novozaražena i dva smrtna slučaja

U posljednja 24h u Republici Srpskoj registrovana su 94 nova slučaja virusa korona.


Prijavljena su dva smrtna slučaja. Radi se o osobama srednje i starije životne dobi iz Banjaluke i Doboja.

Najviše zaraženih je u Banjaluci i to 21.

Na respiratoru je 16 osoba.

KS: Nova 32 slučaja

Nakon što su obrađena 343 testa, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 32 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Od ovog broja novozaraženih, njih 23 (71,8 posto) pripadaju porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije, navode u jutrošnjem izvještaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.
Ovo su rezultati analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 06. do 11. augusta ove godine.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1180 slučajeva infekcije koronavirusom.

“Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nalaze se 72 osobe. Jedna osoba koristi potporu respiratora pri disanju. Tokom jučerašnjeg dana evidentiran je oporavak 87 osoba, ali nažalost i smrt dvije osobe od posljedica zaraze koronavirusom. Sa bolničkog liječenja jučer je otpušteno 13 osoba ”, navedeno je također u izvještaju Zavoda.