U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je prijavljeno pet slučajeva zaraze koronavirusom, od čega četiri u Federaciji BiH i jedan slučaj u Republici Srpskoj. U istom periodu, u Republici Srpskoj je registrovan jedan smrtni ishod od posljedica zaraze. U Brčko distriktu danas nema novozaraženih niti preminulih od Covid-19.

U FBiH četiri nova slučaja

U Federaciji BiH u protekla 24h nije bilo smrtnih ishoda od Covid-19, a prijavljen je jedan smrtni ishod iz prethodnog perioda (Unsko-sanski kanton).

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 635 uzoraka, od kojih su četiri pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada su testirana ukupno 737 839 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 134 250 osoba.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5 536.

U proteklom tjednu, u Federaciji BiH prvom dozom cijepljeno je 16 408 osoba, dok je drugu dozu primilo 6 470 osoba.

Do sada je u Federaciji BiH cijepljeno 189 069 osoba, od kojih je 120 128 osoba prilmilo obje doze cjepiva.

Podaci o broju cijepljenih će biti objavljivani tjedno.

U RS jedna novozaražena osoba i jedan smrtni ishod

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој (RS), u pоsljеdnja 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 175 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd јеdnе оsоbе.

Rаdi sе о muškој оsоbi stаriје živоtnе dоbi iz Dоbоја.

U istom periodu, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеn је јеdаn smrtni slučај od posljedica infekcije virusom korona. Riječ je о žеnskој оsоbi srеdnjе živоtnе dоbi iz Bаnjаlukе.

Dо sаdа je u Rеpublici Srpskој pоtvrđеn 64.391 slučај virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 3.797 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо 55.212 оsоbа, а tеstirаnе su ukupnо 288.384 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 30, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 15, а u оstаlim bоlnicаmа 15. Nа rеspirаtоru su dvije osobe u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе.

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 51 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 193.660 оsоbа.

U HNŽ jedna novozaražena osoba

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na bolničkom liječenju trenutno je jedan bolesnik.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar testiran je 151 uzorak. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) pozitivan je jedan slučaj – iz Neuma.

Županijski i općinski sanitarni inspektori jučer su izdali četiri rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 13 rješenja.

U KS tri nova slučaja zaraze, nema preminulih

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo (KS) potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, testirana je 401 osoba, a od Covid-19 infekcije oporavilo se sedam osoba. U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica zaraze koronavirusom.

Trenutno je na bolničkom liječenju 26 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu devet, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 17. Jedan pacijent je na respiratoru i jedan pacijent koristi kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 72 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 668 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.810 osoba zaraženih koronavirusom i 51.448 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 31 pacijent, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 49 briseva, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama urađeno 129 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar zabilježio je 60 poziva, a obavljeno je 28 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Danas se, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, nastavlja imunizacija građana KS. Mole se građani da poštuju termine koje su dobili za vakcinaciju. Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.