Portal BHRT-a nastavlja s objavljivanjem vijesti iz minute u minutu o situaciji s koronavirusom u BiH. Najnovije informacije o koronavirusu možete pronaći u vrhu članka.

Potvrđen četvrti slučaj koronavirusa u Goraždu

Četvrti slučaj koronavirusa potvrđen je u Goraždu – saopćila je večeras komandantica Kantonalnog štaba civilne zaštite BPK Edita Velić.

Kako je pojasnila riječ je o osobi iz domaćinstva jednog od zaraženih, koja je također pozitivna na koronavirus.

U izolatorij Kantonalne bolnice Goražde danas je smještena jedna osoba, bliži srodnik osobe kod koje je prethodno utvrđeno da je pozitivna na koronavirus. Osoba je hronični bolesnik, dobrog je općeg stanja i testirana je, ali se morala izolovati jer spada u rizičnu kategoriju – istakla je Velić.

Zabrana kretanja i na području USK-a

Kantonalni štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona danas je donio sedam naredbi, a jedna od njih je i zabrana kretanja na području USK u vremenskom periodu od 18.00 do 05.00 sati.

Iz ove naredbe izuzimaju se samo zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Unsko-sanskog kantona, kao i radnici preduzeća čiji radni proces je organizovan u smjenama za vrijeme trajanja ove zabrane.

Naređeno je svim gradskim i općinskim štabovima civilne zaštite na području USK da pozovu i da im se na raspolaganje stave predstavnici lokalnih javnih ustanova i javnih preduzeća, kao i predstavnici vjerskog, kulturnog i sportskog života općina i gradova.

Brčko: Od večeras policijski čas

Svim licima na području Brčko distrikta zabranjuje se kretanje od danas do daljeg u vremenu od 21.00 do 5.00 časova, naredba je komadanta Kriznog štaba distrikta Siniše Milića.

Ova naredba donesena je na telefonskoj sjednici Kriznog štaba, na prijedlog brčanske policije.

U Goraždu uspostavljen volonterski servis za rizične kategorije

Volonterski servis na području Goražda, formiran naredbom kantonalnog štaba Civilne zaštite BPK, danas je počeo sa radom.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija pojašnjava da je njegova namjena pružanje pomoći pri kupovini osnovnih namirnica, higijenskih potrepština ili lijekova osobama starijim od 65 godina i koji boluju od neke hronične bolesti.

Tuzla: Negativni rezultati pet testiranih osoba na korona virus

Negativni su rezultati svih pet osoba testiranih danas na koronavirus u UKC-u Tuzla. U kućnoj izolaciji je 4766 osoba sa područja kantona, ali su ovi podaci podložni promjenama.

Do sada je u Zavodu za mikrobiologiju ovog kliničkog centra urađen 81 test na koronavirus i svi rezultati su negativni, saopšteno je iz Kriznog štaba MZ TK.

Nove mjere u RS-u: Objavljivanje ličnih podataka za prekršioce kućne izolacije

Svima koji ne budu poštovali mjeru kućne izolacije biće objavljeni lični podaci, a takve osobe biće smještene u šatorski karantin izjavio je danas Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije.

KS: Pripadnici MUP-a će privoditi one koji krše mjere samoizolacije

Ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko rekao je danas poslije sjednice Vlade KS da će pripadnici MUP-a privoditi sve one koji ne poštuju mjere samoizolacije.

Dom zdravlja Mostar uputio je molbu da se grad stavi u karantin

Dom zdravlja Mostar uputio je molbu da se grad na Neretvi stavi u karantin, za dobrobit svih građana zbog novonastale epidemiološke situacije i sprečavanja tragičnog scenarija iz Italije.

Stožer civilne zaštite Grada Mostara danas je donio naredbu o zabrani kretanja građana na području tog grada u vremenu od 18 do 5 sati ujutro.

Iz ove naredbe, kako je navedeno, izuzimaju se svi zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Grada Mostara, kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama.

U RS nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Republici Srpskoj je do sada potvrđeno 59 slučajeva zaraze korona virusom (Banjaluka 45, Čelinac 3, Laktaši 2, Srbac 1, Prnjavor 1, Ribnik 1, Modriča 1, Kozarska Dubica 1, Prijedor 1, Bijeljina 1, Gradiška 1 i Derventa 1), dok je pod zdravstvenim nadzorom 13. 538 osoba.

U cijeloj BiH uveden policijski sat: Broj zaraženih u BiH trenutno je 94.

U Federaciji BiH danas od 18 sati stupa na snagu policijski sat .

Izgleda da se građani pridržavaju preporuka kriznih štabova. Jutros je jedan čitatelj našeg portala zabilježio nekoliko fotografija u Zenici.

Zabrana kretanja u Federaciji BiH od 18.00 sati uveče do 5.00 sati ujutro biće na snazi do daljeg, odlučio je s Federalni štab za civilnu zaštitu.

Ranije je RS takođe donijela odluku o uvođenju policijskog sata na teritoriji ovog bh. entiteta i on je na snazi od sinoć u 20 sati .

Zabrana kretanja u RS je na snazi od 20.00 naveče do 5.00 ujutro i biće na snazi do 30. marta.

Starijima od 65 godina potpuno je zabranjeno kretanje.

Banjaluka nakon uvedenog policijskog časa:

Bihać: Prva žrtva koronavirusa u BiH

Starija žena – hronični bolesnik, za koju je jučer potvrđeno da je bila pozitivna na koronavirus, umrla je u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić potvrdio je da su od pet poslanih uzoraka dva pozitivna na koronavirus, jedan se odnosi na ženu koja je imala više od 70 godina i koja je bila hronični bolesnik, i koja je umrla je u toku noći, da bi naknadno bilo potvrđeno da je bila pozitivna na koronavirus. Istakao je i kako se drugi pozitivan test odnosi na supruga preminule koji je hospitaliziran u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti.