U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovano je 80 novooboljelih od koronavirusa i 29 smrtnih slučajeva. Od tog broja, u RS je danas 27 novih infekcija koronavirusom i devet preminulih. U FBiH je registrovano još 51 zaraženi i 20 umrlih, s tim da je 17 smrtnih slučajeva prijavljeno retroaktivno. U Brčko distriktu su registrovana dva nova slučaja zaraze virusom korona.

U FBiH 51 novi slučaj infekcije i 20 preminulih

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1 584 uzorka, od kojih je 51 pozitivan na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Posavskom.

Do sada je testirano ukupno 683 455 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 133 465 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 123 399 pacijenata. U protekla 24h, oporavljena su 52 pacijenta.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 20 novih smrtnih ishoda, od kojih je 17 iz Unsko-sanskog kantona (prijavljeni retroaktivno), 2 iz KS i jedan iz Zeničko-dobojskog kantona.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5 295.

U toku je revizija prijava smrtnih ishoda u Unsko-sanskom kantonu, što je uzrok povećanog broja prijavljenih smrtnih ishoda u protekla 24 sata.

U RS 27 novooboljelih i devet preminulih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 521 lаbоrаtоriјskоg uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd 27 оsоba.

Rаdi sе о 16 muških i 11 žеnskih оsоbа, оd kојih је pеt оsоbе mlаđе, 11 srеdnjе i 11 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, pо tri оsоbе su iz Kоtоr Vаrоšа i Tеslićа, pо dviје iz Biјеljinе, Dоbоја, Knеžеvа, Lаktаšа i Trеbinjа i pо јеdnа iz Bаnjаlukе, Brоdа, Zvоrnikа, Lоpаrа, Mоdričе, Mrkоnjić Grаdа, Pаlа, Ribnikа, Sоkоcа, Hаn Piјеskа i Šipоvа.

U pоsljеdnjа 24 čаsa, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnо је dеvеt smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о оsоbаmа srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi оd kојih su dviје оsоbе iz Ugljеvikа i pо јеdnа iz Šаmcа, Tеslićа, Kоzаrskе Dubicе, Lаktаšа, Šipоvа, Kоtоr Vаrоši i Trеbinjа.

Dо sаdа je u Rеpublici Srpskој pоtvrđеno 64.133 slučаја virusа kоrоnа, а prеminulо je ukupnо 3.710 оsоba kоd kојe је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilo 46.277 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 276.451 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 227 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 105, а u оstаlim bоlnicаmа 122. Nа rеspirаtоru је 39 оsоbа (22 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, 17 u оstаlim bоlnicаmа).

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 1.936 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 191.109 оsоbа.

U Kantonu Sarajevo devet novozaraženih koronavirusom, dva smrtna slučaja

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno devet osoba od testiranih 470. Od Kovid infekcije se oporavilo 12 osoba.

Tokom jučerašnjeg dana od posljedica zaraze koronavirusom preminule su dvije osobe.

Od pomenutog broja novozaraženih, pet osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 56 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 30, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 26 pacijenata.

Na respiratoru su tri pacijenta, dva na KCUS-u i jedan u Općoj bolnici.

Kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti u pomenutim bolnicama ne koristi niti jedan pacijent.

U protekla 24 sata šest osoba je otpušteno sa hospitalizacije.

U Kovid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 51 pacijent, od kojih su četiri transportovana na KCUS.

Na drajv-in punktu na Vrbanji uzeto je 49 pi-si-ar uzoraka, u Novom Gradu devet, u Semizovcu 19, dok na Ilidži niko nije testiran.

Ukupno je proteklog dana na drajv-in punktovima i Kovid-ambulantama izvršeno 266 pi-si-ar testiranja.

Kovid-pozivni centar je zabilježio 113 poziva, a obavljeno je i 178 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Kovid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 227 aktivnih slučajeva KOVID-19 infekcije.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.428 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.489 osoba zaraženih koronavirusom i 50.983 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je devet, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 14.

I danas se u Olimpijskoj dvorani “Huan Antonio Samaranč” nastavlja imunizacija onkoloških pacijenata, prema spiskovima s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba.

Prema informacijama iz Zetre, jučer je aplicirano preko 1.500 vakcina.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS ponavljaju obavijest građanima koji imaju problema sa prijavljivanjem na aplikaciju za vakcinisanje da se obrate poslovnicama ovog zavoda u kojima će ih evidentirati u sistem, te im naknadno dati termin vakcinacije.

Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i bit će vraćeni.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.