U Bosni i Hercegovini su tokom protekla 24 sata registrovana šest novih slučajeva zaraze koronavirusom (SARS-CoV-2), od čega tri u Federaciji BiH, dva u Republici Srpskoj i jedan u Brčkom. Od posljedica COVID-19 preminula su četiri pacijenta – tri u FBiH i jedan u Brčko distriktu. Napominjemo da su ovo podaci prikupljeni u dan vikenda.

FBiH: Tri pozitivne osobe, bez smrtnih slučajeva

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 810 uzoraka, od kojih su 3 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

Do sada je testirano ukupno 697 615 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 133 712 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 124 739 pacijenata.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH nisu prijavljeni smrtni ishodi.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5 405.

RS: pozitivne dvije osobe, tri smrtna slučaja

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе i u bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini izvršеnо је tеstirаnjе 182 lаbоrаtоriјskа uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd dviје оsоbе.

Rаdi sе о јеdnој muškој i јеdnој žеnskој оsоbi, оbје stаriје živоtnе dоbi, iz Bаnjаlukе i Zvоrnikа.

U pоsljеdnjа 24 čаsa, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа su tri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о оsоbаmа srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi iz Hаn Piјеskа, Bаnjаlukе i Čеlincа.

Dо sаdа je u Rеpublici Srpskој pоtvrđеno 64.275 slučајеva virusа kоrоnа, а prеminulo je ukupnо 3.756 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо 46.995 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 280.655 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Sprskој је 121 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 51, а u оstаlim bоlnicаmа 70. Nа rеspirаtоru је 13 оsоbа (10 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, 3 u оstаlim bоlnicаmа.

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо je 1.313 оsоba, а nаdzоr је zаvršеn kоd 192.036 оsоbа.

KS: Tri pozitivne osobe, nema preminulih

Jučer je u Kantonu Sarajevo na koronavirus testirano 306 osoba, od kojih je troje pozitivno na koronavirus. Od Covid-infekcije se oporavilo šest osoba i, na sreću, nije bilo preminulih. Od pomenutog broja novozaraženih, jedna osoba pripada porodičnom klasteru ili kontaktu sa ranije zaraženom osobom, zbog čega je u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 40 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 24, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 16. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih u navedenim bolnicama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 201 aktivni slučaj Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 967 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 52.571 osoba zaražena koronavirusom i 51.087 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 46 pacijenata, od kojih su dva transportovana na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 62 PCR uzorka. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktu i u Covid-ambulantama izvršeno 154 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 65 poziva, a obavljen je i 91 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da će danas, u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch”, biti nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, te revakcinacija građana sa zakazanim terminima. Danas je planiran i nastavak vakcinacije i revakcinacije uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.