U Bosni i Hercegovini je tokom protekla 24 sata registrovano 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Federaciji BiH je 55 novozaraženih, u Republici Srpskoj 11, dok je u Brčko distriktu jedna osoba pozitivna na SARS-CoV-2. Preminule su dvije osobe, jedna u FBiH i jedna u RS-u.

U FBiH 55 pozitivnih, jedan smrtni slučaj

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.352 uzorka, od čega je 55 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

Do sada je testirano ukupno 750.955 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 134.559 osoba.

U protekla 24h, u Federaciji BiH prijavljen je jedan smrtni ishod u Kantonu Sarajevo.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.542.

U RS-u 11 novozaraženih, preminula jedna osoba

U posljednja 24 časa, u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 341 laboratorijskog uzorka, a virus korona potvrđen je kod 11 osoba.

Radi se šest muških i pet ženskih osoba, od kojih su tri osobe mlađe, šest srednje i dvije osobe starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, pet osoba je iz Banjaluke, dvije iz Kozarske Dubice i po jedna osoba je iz Bijeljine, Novog Goražda, Sokoca i Trebinja.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj. Radi se o ženskoj osobi starije životne dobi iz Doboja.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 64.457 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 3.809 osoba kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada su se oporavile 56.033 osobe, a testirano je ukupno 290.406 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih je 39, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 22, a u ostalim bolnicama 17. Na respiratoru su dvije osobe (jedna u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, jedna u ostalim bolnicama).

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 103 osobe, a nadzor je završen kod 193.668 osoba.

U KS jedna osoba preminula, 20 novozaraženih i 15 oporavljenih

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, testirane su 632 osobe, a od Covid-19 infekcije oporavilo se 15 pacijenata. Jedna osoba je preminula od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 25 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 13, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš” 12. Od ukupnog broja hospitaliziranih, 18 pacijenata ima akutnu infekciju, a sedam je zbrinuto zbog post Covid komplikacija ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Jedan pacijent je na respiratoru, a dva koriste kiseoničku potporu disanju kisikom iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 97 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 752 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.946 osoba zaraženih koronavirusom i 51.559 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 14, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 23.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 60 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 117 PCR briseva.

U toku proteklog dana vakcinisano je 2.576 osoba.

Od danas i u naredna dva dana na Zetri će biti “Dani otvorenih vrata”, odnosno pristup vakcinaciji će imati svi građani, u kapacitetu dnevne vakcinacije do 4.000 doza.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.