U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini prijavljeno je šest smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19, od toga pet u Federaciji BiH i jedan u Republici Srpskoj. Registrovana su 102 nova slučaja zaraze novim virusom korona.

Brčko distrikt: Šest novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Brčko distriktu je registrovano šest novih slučajeva zaraze, ukupno 266.

Od početka pandemije do sada je testirano ukupno 2.448 osoba.

Registrovanih smrtnih slučajeva bilo je 15, a do sada su se oporavile 103 osobe.

FBiH: Pet osoba preminulo, 58 novozaraženih

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 5 smrtnih ishoda. Preminuli su tri muškarca iz Banovića, Gradačca i Tešnja, te dvije žene iz Gračanice i Tešnja.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1050 uzoraka, od kojih je 58 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Sarajevskom, Unsko-sanskom, Zapadno-hercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom i Tuzlanskom kantonu.

Do sada je testirano ukupno 102 892 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 9689 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 6092 pacijenta, dok je trenutno aktivno 3338  slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 259, od toga 166 osoba je muškog (64%) i 93 osoba ženskog spola (36%), saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

RS: Jedna osoba preminula, 44 pozitivnih na koronavirus

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata registrovana su 44 nova slučaja virusa korona, dok je jedna osoba preminula.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini izvršeno je testiranje 563 laboratorijskog uzorka, a novi virus korona potvrđen je kod 44 osoba u Republici Srpskoj.

Radi se o 26 muških i 18 ženskih osoba, od kojih je osam mlađe, 33 srednje i tri osobe starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 10 osoba je iz Doboja, po pet iz Prnjavora i Gradiške, po tri iz Banjaluke, Bijeljine, Istočne Ilidže, Pala i Teslića, dvije iz Šamca i po jedna iz Zvornika, Kneževa, Kozarske Dubice, Kotor Varoša, Laktaša, Modriče i Sokoca.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Vlasenice.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 6.186 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 212 osoba kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 3.661 osoba, testirano je ukupno 57.807 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih je 270, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 60, a u opštim bolnicama 210.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.665 osoba, a nadzor je završen kod 46.748 osoba, saopštio je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Kantonu Sarajevo 12 novozaraženih, oporavljene 52 osobe

Prema jutrošnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega njih osam ili 66,67 posto pripada porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije.

Ovo su rezultati testiranja 198 uzoraka prikupljenih od 14. do 16. augusta ove godine, ali su analizirani u protekla 24 sata.

Tokom jučerašnjeg dana evidentiran je oporavak 52 osobe, čime je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 921, što je smanjenje za oko 33 % slučajeva u odnosu na prije 13 dana.

Podsjećamo da je tada, 4. augusta, broj aktivnih slučajeva u Kantonu Sarajevo bio 1.366 osoba.  

Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nalaze se 52 osobe, dok jedan pacijent koristi potporu respiratora pri disanju. S ovog bolničkog liječenja jučer je otpušteno osam osoba.

U protekla 24 sata, nije bilo preminulih od posljedica zarazne bolesti COVID-19, tako da je ukupan broj umrlih u Kantonu Sarajevo ostao 60.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.499 osoba.

Prema podacima Zavoda, u Kantonu Sarajevo je od početka pandemije koronavirusa evidentirana zaraza ovim virusom kod 3.413 osoba, dok su ukupno oporavljene 2.432 osobe.

HNŽ: Tijekom vikenda preminule dvije osobe, 34 nova slučaja zaraze

Tijekom protekloga vikenda u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminuli su žena iz Drvara rođena 1946. i muškarac iz Konjica rođen 1943. godine.

Na bolničkom liječenju trenutno je 28 bolesnika, od kojih su dva na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

U SKB Mostar tijekom vikenda (petak, subota i nedjelja) su testirana 542 uzorka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 34 i to: 18 iz Mostara, 7 iz Prozora-Rame, 5 iz Konjica, 3 iz Čitluka i 1 iz Stoca.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su ukupno 1677 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, saopćeno je iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ.

ŽZH: 14 novih slučajeva koronavirusa

U proteklih 48 sati na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano je 47 osoba.

Registrirano je 14 novozaraženih osoba, i to 3 muške osobe iz Širokog Brijega, 9 muških osoba iz Gruda, te 1 muška i 1 ženska osoba iz Posušja.

U samoizolaciji nalazi se 136 osoba.

Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa pozitivno je 120 osoba, i to iz Širokog Brijega 38, Ljubuškog 6, Gruda 48 i Posušja 28, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

KCUS: Deset pozitivnih na COVID-19 iz više bh. gradova

U izolatoriju na Podhrastovima u Sarajevu, prema jutrošnjem izvještaju iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, smještena su 52 pacijenta pozitivna na koronavirus. 

Među pacijentima u Podhrastovima je i sedam njih sa teškom kliničkom slikom koji su u intenzivnoj njezi. U proteklih 48 sati nije bilo smrtnih slučajeva.

KCUS je završio i testiranje 59 uzoraka na COVID-19, a pozitivna su četiri iz Viteza, tri iz Travnika, dva iz Bugojna i jedan iz Jajca, potvrdila je za Faktor prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.