U protekla 24 sata, u Bosni i Hercegovini je registrovano 28 novih slučajeva koronavirusa, uz dva smrtna ishoda. U Federaciji BiH pozitivno su testirane 24 osobe, a u RS njih četiri. Oba smrtna slučaja zabilježena su u Republici Srpskoj. U ovom periodu u Brčko distriktu nije bilo zaraženih ni preminulih osoba.

FBiH: Zaražene 24 osobe, bez smrtnih ishoda

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1 434 uzorka, od kojih je 24 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 745 616 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 134 400 osoba.

U protekla 24 sata, u Federaciji BiH nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5 540.

U RS novozaražene četiri osobe, preminule dvije, naknadno prijavljeno sedam smrtnih slučajeva

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru RS i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 205 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus potvrđen je kod četiri osobe.

Radi se o ženskim osobama od kojih su tri srednje i jedna starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta, tri osobe su iz Bijeljine i jedna iz Sokoca.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja. Radi se o jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi starije životne dobi iz Prijedora i Teslića. Juče je naknadno prijavljeno sedam smrtnih slučajeva koji su se desili u prethodnom periodu (sva lica su sa prebivalištem u Foči).

Do sada je potvrđeno 64.418 slučajeva koronavirusa, a preminulo je ukupno 3.808 osoba kod kojih je potvrđen test na koronavirus.

Do sada se oporavilo 55.990 osoba, a testirane su ukupno 289.432 osobe.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 29, u Univerzitetskom kliničkom centru RS 17, a u ostalim bolnicama 12. Na respiratoru su 3 osobe (dvije u Univerzitetskom kliničkom centru RS, jedna u ostalim bolnicama).

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 49 osoba, a nadzor je završen kod 193.695 osoba.

HNK: Dva nova slučaja zaraze koronavirusom

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u posljednja 24 sata potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, od 189 testiranih uzoraka, izvijestio je kantonalni Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar na bolničkom liječenju trenutno je jedan bolesnik.

Kantonalni i opštinski sanitarni inspektori juče su izdali šest rješenja o samoizolaciji i izolaciji, a na snazi je 19 rješenja.

U Kantonu Sarajevo danas 10 novozaraženih, preminulih nema

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testiranih 709 osoba potvrđeno je 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od Covid-19 infekcije oporavilo se 11 osoba.

U istom periodu nije bilo preminulih od posljedica infekcije ovim virusom.

Trenutno su na bolničkom liječenju 34 pacijenta, od kojih 21 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili sumnjivi.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 14 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 20.

Jedan pacijent je na respiratoru, a tri pacijenta koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 89 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 717 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.884 osobe zaražene koronavirusom i 51.507 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 10, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 19.

„Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi i pomenutih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe“, savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.