U Bosni i Hercegovini u posljednja 24h prijavljeno je najmanje 209 nova slučaja zaraze virusom korona, a najmanje 22 smrtna slučaja su prijavljena juče od 12:00. Od toga je pet smirtnih slučajeva u RS i 17 u FBiH. Što se tiče Federacije BiH 10 je novih smrtnih slučajeva u protekla 24h a ostalih sedam su slučajevi koje su kantoni unijeli sa zakašnjenjem.

U Brčkom još jedan slučaj zaraze

U Brčkom je danas virus korona potvrđen je kod jedne sedamnaestogodišnjakinje, saopšteno je iz Štaba za zaštitu i spasavanje distrikta.

Kovid 19 do sada je potvrđen kod 244 lica, od kojih se 78 izliječilo, a 15 je preminulo.

Na kovid odjeljenju brčanske bolnice smješteno je 15 pacijenata, od kojih je po jedan pacijent sa teškom i lakšom kliničkom slikom, dok su ostali sa srednje teškom kliničkom slikom.

Dva pacijenta su mlađe životne dobi, troje ih je srednje, a desetoro su starije životne dobi.

Od do sada 2.297 ukupno testiranih, negativnih je bilo 2.034, dok rezultate čeka 19 lica. Pod zdravstvenim nadzorom je 485 lica, navedeno je u saopštenju.

U protekla 24h, u Federaciji BiH testirana su 1454 uzorka, od kojih je 161 pozitivan na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 96 839 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 8770 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 5090 pacijenata, dok su trenutno aktivna 3452 slučaja pozitivna na SARS-CoV-2.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 10 smrtnih ishoda. U pitanju su 4 osobe iz Sarajeva, te po jedna osoba iz Gračanice, Kaknja, Maglaja, Mostara, Olova i Jajca.

Također, Zavodu je naknadno prijavljeno još 7 smrtnih ishoda. U pitanju su pacijenti koji su preminuli u periodu 06.08.-09.08.2020. godine.

Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 228, od toga 145 osoba je muškog i 83 ženskog spola.

RS: 47 pozitivnih na virus korona i pet smrtnih slučajeva

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 388 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 47 osoba u Republici Srpskoj.

Radi se o 24 muških i 23 ženske osobe, od kojih je devet mlađe, 31 srednje i sedam osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 13 je iz Bijeljine, po sedam iz Banjaluke i Gradiške, šest iz Kozarske Dubice, tri iz Mrkonjić Grada, po dvije iz Prnjavora, Foče i Čelinca, po jedna iz Donjeg Žabara, Kneževa, Kotor Varoša, Laktaša i Rudog.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je pet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o tri muškarca i dvije žene starije životne dobi iz Pala (tri osobe), Kozarske Dubice i Modriče

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 5.694 slučajeva virusa korona, a preminule su ukupno 204 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 3.243 osobа, testirano je ukupno 55.356 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 263, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 77, a u оpštim bolnicama 186.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno је 3.579 osobа, a nadzor je završen kod 46.689 osoba.

Zvanični podaci Vlade KS: U posljednja 24 sata 55 novozaraženih u Kantonu Sarajevo, tri smrtna slučaja

U Kantonu Sarajevo registrovano je 55 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ovo su rezultati laboratorijskih testiranja 294 uzorka, obavljenih tokom jučerašnjeg dana.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u Kantonu Sarajevo je trenutno 1.237 osoba pozitivno na koronavirus, od kojih se 81 nalazi na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Nijedan pacijent ne koristi potporu respiratora pri disanju.

Sa bolničkog liječenja je tokom jučerašnjeg dana otpušteno pet pacijenta, dok je u istom periodu evidentiran oporavak 93 osobe. Tri pacijenta su nažalost preminula jučer, čime ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije koronavirusom u Kantonu Sarajevo iznosi 55.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.751 osoba, na osnovu rješenja inspekcije, preporuke epidemiologa ili rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u Kantonu Sarajevo je od početka pandemije potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 3.177 osoba. Do danas se od posljedica zaraze oporavilo 1.885 osoba.

HNK: Jutros preminula jedna osoba

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u ranim jutarnjim satima preminuo je muškarac iz Mostara rođen 1945. godine.

Na bolničkom liječenju trenutno su 24 bolesnika, od kojih su jedan na neinvazivnoj, dva na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

U SKB Mostar jučer je testirano 257 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 24 i to: 16 iz Mostara, 2 iz Konjica, 1 iz Prozora-Rame, 4 iz Čitluka i 1 iz Čapljine.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 41 rješenja o samoizoliranjui izoliranju, a ukupno 1460. Trenutno su na snazi 783 rješenja.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu tokom noći testirana su još 422 uzorka, a infekcija koronavirusom potvrđena je kod još 81 osobe.

Kako je za Faktor potvrđeno u KCUS-u, pozitivno je 66 osoba u Sarajevu, u Tešnju šest, Goraždu tri, Visokom i Olovu po dvije, te u Kaknju i Kiseljaku po jedna osoba.

U Izolatoriju Podhrastovi trenutno je smješten 81 pacijent, a pet ih je u intenzivnoj njezi.

Četiri osobe su preminule.

Preminuli su odranije imali druge bolesti, kao što su leukemija i bolesti srca, potvrdila je Faktoru prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.