Slovenija je danas prijavila 43 smrtna slučaja i 1.591 oboljelog od kovida 19.

U protekla 24 sata testirano je 6.938 uzoraka, objavila je Vlada Slovenije.

Na bolničkom liječenju je 1.258 pacijenata, od toga su 194 na intenzivnoj njezi. Iz bolnice je tokom protekla 24 sata otpušteno 113 pacijenata.

Ukupan broj zaraženih virusom korona od početka epidemije u Sloveniji je premašio 74.000, a infekcija je trenutno aktivna kod gotovo 22.000 ljudi.

Broj umrlih od početka epidemije povećao se na 1.336.

Vlada Slovenije je zbog visokog broja novih slučajeva zaraze i opterećenosti bolničkog ssistema produžila epidemiološke mjere, uz ocjenu da je situacija daleko od željene i da nije došlo do bitnijeg smanjenja broja novih slučajeva niti priliva u bolnice koje su opterećene.

Istraživanje koje je ovih dana proveo Nacionalni zavod za javno zdravlje pokazalo je da četvrtina inficiranih koji su učestvovali u ispitivanju navode radnu sredinu kao mjesto gdje su se, najvjerojatnije, zarazili, četvrtina “ne zna” gdje su dobili virus, dok su se ostali zarazili u domovima za starije ili krugu porodice.

Manje od tri odsto je onih koji navode da su izvor zaraze bila masovnija okupljanja.

Policija ovog vikenda vrši pooštrene kontrole poštivanja mjere koja zabranjuje napuštanje opština stanovanja, osim zbog rada i sličnih izuzetnih slučajeva.

Prekršajno je prijavljeno 86 osoba koje su učestvovale na sinoćnjoj protestnoj vožnji automobilima ulicama oko centra Ljubljane koju su organizovali aktivisti koji se protive mjerama i traže ostavku sadašnje Vlade, navode slovenački mediji.