Na godišnjoj konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, održanoj u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, predstavljen je nacrt strategije za borbu protiv korupcije 2020.-2024., te ukazano na potrebu profesionalizacije tijela za sprečavanje korupcije.

Konferencija je okupila predstavnike relevantnih institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, predstavnike EU i diplomatskog kora u BiH, međunarodne i regionalne organizacije i inicijative koje djeluju u BiH, kao i predstavnike zemalja regije i organizacija civilnog društva.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaloun Sinno rekao je da je najvažnija promjena svijesti kako intitucija, tako i društva.

“Mnogo je toga izneseno u Priebeovom izvještaju, ali je najvažnija poruka nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Trinaest agencija za borbu protiv korupcije, kao i ostale institucije i NVO, su radile mnogo na ovom nacrtu akcionog plana, i to tek treba da ide u parlamentarnu proceduru.
Jedan od najvažnijih sastojaka je promjena svijesti kako intitucija, tako i društva u cjelini, tako da to nije nešto na čemu se radi samo jedan dan u godini”, rekao je Sinno.

Šef Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec istakla je da je korupcija u Bih ozbiljan problem koji slabi ekonomiju, demokratiju i vladavinu prava.

“Mnogo godina je korupcija ozbiljan problem u BiH koji, nažalost, slabi ekonomiju, demokratiju i vladavinu prava. Iako je nemoguće precizno izmjeriti koliko je nestalo novca u korupcijskim aferama, riječ je o milionima. Nekada se čini kao uzaludna borba kada korupcija postane sastavni dio društva. Mi se trudimo stvoriti okruženje gdje će građani ove zemlje reći da je dosta”, istakla je Kavalec.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson naglasio je da se građani BiH guše zbog korpucije.

“Građani BiH se širom zemlje guše zbog korupcije. Mi želimo dati podršku onim tužiocima koji se uistinu bore protiv korupcije, tako da podržavamo “zviždače”, medije i sve one koji su protiv korupcije”, naglasio je Nelson.

Ambasador Velike Britanije u BiH Mathew Field rekao je da niko nije iznad zakona.

“Usvajanje strategije jeste bitno, ali je implementacija ključ. Niko nije iznad zakona i samo kada svi primijene ovaj princip tada možemo govoriti o pravoj borbi protiv korupcije”, kazao je Field.

Ovim povodom za danas je zakazan i “Marš za žrtve korupcije” koji će okupiti građane ispred Parlamentarne skupštine.