Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac razgovarao je sa predstavnicima vodećih kompanija mliječne industrije u Bosni i Hercegovini o aktuelnim temamama u tom sektoru.

Košarac je nakon sastanka izjavio kako ga raduje činjenica da postoji dobra komunikacija između primarnih proizvođača i kompanija koje se bave preradom mlijeka.

“Raduje me da zajedno žele razmatrati cijenu mlijeka, te da neće prestati da otkupljuju mlijeko proizvedeno i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH”, rekao je Košarac.

On je naveo da će se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, iz svog aspekta, angažovati u vezi sa plasmanom bh. proizvoda na inostrano tržište.

Košarac je također istakao značaj zaštite i i zastupljenosti domaćih proizvoda u trgovačkim lancima u Bosni i Hercegovini.

Kako je rekao, stepen zastupljenosti nije baš najbolji, a od Agencije za sigurnost hrane zatražit će da se naprave određene vrste pravilnika koji bi mogli da definišu zastupljenost domaćih proizvoda.

“Proizvođači i kompanije koje se bave preradom mlijeka imaju mogućnost izvoza u Evropsku uniju. Mi ćemo nastaviti priču o izvozu sa drugim zemljama i omogućavati im plasman na nova tržišta”, rekao je Košarac.

Govoreći o potrebi za inicijativom o ulasku BiH u “mali Šengen”, Košarac je rekao da je to logična inicijativa i da je korisna za bh. privrednike.

“To je jaka podrška u vanjskotrgovinskom poslovanju preduzeća. Mi danas imamo nekoliko potpisanih ugovora, ali uvijek u implementaciji postoje problemi. Ulaskom u ‘mali Šengen’ privrednici bi imali olakšan odnos sa poslovnim partnerima u tim zemljama na način da bi jedan papir bio dovoljan”, rekao je Košarac.

Predsjednica Upravnog odbora “Mlijekoprodukta” iz Kozarske Dubice Rankica Marelj zahvalila je ministru Košarcu na organiziranju skupa. Ona je istaknula da postoje zalihe mlijeka i da su nešto veće od planiranog zbog situacije izazvane koronavirusom i povećanog otkupa, ali da situacija nije alarmantna i da neće doći u putanje dalji otkup mlijeka.

“Nećemo dovoditi u pitanje otkup mlijeka i otkupićemo svaku ponuđenu litru”, rekla je Marelj.

Ona je ocijenila i kako bi zastupljenost domaćih proizvođača u tržnim centrima mogla biti bolja, te izrazila nadu da će se i tu situacija popraviti.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo izjavio je da je zadovoljan održanim sastankom i činjenicom da je proizvodnja stabilna, kao i otkup i cijene, ali da će vrijeme pokazati šta će se dalje dešavati.