Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je akciju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva ”Indi”, u kojoj su uhapšena tri granična veterinarska inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, te primanja dara i drugih oblika koristi.

”Nakon što me je Kancelarija za veterinarstvo BiH obavijestila o indicijama koje su ukazivale na nezakonita postupanja tri veterinarska inspektora, odmah sam zatražio da navedene informacije budu proslijeđene Agenciji SIPA na dalje postupanje, što je i učinjeno”, istakao je ministar Košarac.

On je izrazio zahvalnost na promptnom postupanju istražnih organa Agencije SIPA u navedenom slučaju.

”Ukoliko se dokaže da su tri osumnjičena veterinarska inspektora kriva za djela koja im se stavljaju na teret, očekujem da će im biti onemogućen nastavak angažmana u Kancelariji za veterinarstvo BiH. Politika koju zagovaram je decidno poštovanje zakonskih propisa i nulti stepen tolerancije prema državnim službenicima za koje se utvrdi odgovornost za nezakonito postupanje, jer je potpuno neprihvatljivo da optuženi za zloupotrebu službenog položaja i korupciju rade u državnoj službi”, poručio je ministar Košarac.

Imajući u vidu neophodnost obezbjeđivanja nesmetanog rada graničnog prelaza na kojem su navedena lica prethodno izvršavala poslove kontrole, ministar Košarac naložio je Kancelariji za veterinarstvo BiH da na njihova radna mjesta uputi druge veterinarske inspektore kako ne bi došlo do zastoja u spoljnotrgovinskom prometu.