Skupovi bez predstavnika Republike Srpske na kojima se priča o Dejtonskom sporazumu i budućnosti BiH promašena su priča, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac komentarišući skup koji je, povodom 25 godina od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, održan prije dvije večeri u sarajevskoj Vijećnici, a na koji nije pozvan niko od predstavnika vlasti i institucija iz RS.

Košarac je javno upitao kome i čemu služe takvi skupovi, te dodao da niko iz međunarodne zajednice, ma kako moćan bio, neće moći narodu u Republici Srpskoj da nameće rješenja i odgovor na pitanje u kakvoj BiH žele da žive.

Prema njegovim riječima, to je tragikomičan pokušaj visokog predstavnika Valentina Incka, pojedinih ambasadora i zvaničnika SDA da ignorišu stavove i volju Srba u Republici Srpskoj i izabranih predstavnika srpskog naroda u BiH.

“Brojni međunarodni zvaničnici, među kojima je većina bivših visokih predstavnika i zvaničnika koji su diplomatsku karijeru izgradili na antisrpskim stavovima, 25 godina od zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma shvatili su kao priliku za orkestrirane napade na Republiku Srpsku i otvoreno lobiranje za njen nestanak”, naveo je Košarac.

Dodao je da je apsurdno da visoki predstavnik, čiji je zadatak da štiti Dejton i nadgleda njegovu primjenu, krši i zagovara promjenu Ustava.

“Zagovarači promjene dejtonskog Ustava mimo volje srpskog, pa i hrvatskog naroda u BiH, ugrožavaju mir i dostignuti stepen pomirenja među konstitutivnim narodima i građanima ove zemlje”, istakao je Košarac, te podsjetio na činjenicu da se dejtonski Ustav može mijenjati samo dogovorom i konsenzusom svih strana koje su potpisale mirovni sporazum.