Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac zatražio je od predstavnika najvećih domaćih kompanija koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa da obustave uvoz na 30 dana, kako bi se smanjili viškovi na domaćem tržištu i tako pomogli domaći proizvođači.

Prema podacima proizvođača mesa, u Bosni i Hercegovini već ima 10 hiljada junadi i 25 hiljada svinja za koje se ne može naći kupac na domaćem tržištu. Za junetinu ne može ni na inostranom, jer za Tursku još nema izvoza. Resorni ministar poručuje da bi to pitanje moglo biti riješeno za sedam dana. Svake godine, u Bosnu i Hercegovinu uveze se svježeg i smrznutog mesa u vrijednosti od više stotina miliona maraka. Proizvođači iz naše zemlje godinama tvrde da je riječ o mesu lošeg kvaliteta, koje u hladnjačama stoji i po deset godina.

“Vrlo je važno nastaviti pružati podršku ljudima koji se bave primarnom proizvodnjom i prerađivačkim kapacitetima, posebno u vrijeme kada je pandemija Kovid-19 ostavila velike posljedice”, rekao je Košarac.

On je istakao da je za njega prioritet zaštita domaće proizvodnje.

“Činjenica je da naši primarni poljoprivredni proizvođači imaju problem. Zamolio sam prerađivače, klaoničare u BiH koji otkupulju i koju uvoze svježe i rashlađeno meso da prestanu 30 dana da uvoze i svoje kapacitete usmjere na otkup domaće poljoprivredne proizvodnje. Uvjeren sam da će to uraditi u narednih 30 dana. Na taj način ćemo smanjiti viškove naše proizvodnje u BiH i omogućiti daljni razvoj kapaciteta prerađivačke djelatnosti u BiH i omogućiti tješnjiju saradnju između te dvije komponente, primarnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača jer smatram da je to jedini oblik zaštite domaće proizvodnje”, istakao je Košarac.

Naglasio je takođe, kako se očekuje da će BiH u narednih sedam dana nastaviti svoj trgovinski promet s Turskom.

“Mi očekujemo da ćemo u narednih sedam dana nastaviti svoj trgovinski promet s Turskom i to će uticati na smanjenje viškova proizvodnje tovne junadi u BiH i naravno ostaje naša dugoročna mjera, prije svega otvaranje nekih novih tržišta kao što je tržište EU. Razgovarao sam više puta sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johanom Satlerom o toj temi. Dobio sam uvjerenje da onda kada dostavimo adekvatno popunjen upitnik da će se to razmatrati. Vjerujem da ćemo biti uspješni u svemu tome”, rekao je resorni ministar.

Napomenuo je kako je razgovarano i mogućnosti uvođenja nekih finansijskih obaveza na uvoz svježeg i rashlađenog mesa ukoliko bude potrebe.

“Razgovarali smo o tome da ukoliko ne bude efekata ovih dogovora, ja mislim da bi ih trebalo biti, da razmišljamo o uvođenju nekih finansijskih dodatnih obaveza na uvoz svježeg i rashlađenog mesa čime bi smo ostavili mogućnost da se razvijaju primarna proizvodnja i naši prerađivački kapaciteti na temelju ugovora koji je potpisan sa našim poljoprivrednim primarnim proizvođačima u Federaciji i u RS”, rekao je Košarac.

Naglasio je kako će narednih dana održati sastanak sa ključnim i velikim trgovačkim centrima u RS i Federaciji.

“Cijenimo da je neophodno da domaća proizvodnja bude jasno zastupljena u procentu blizu 50 odsto. To bi bio jedan stimulans primarnoj proizvodnji i prerađivačkim kapacitetima u RS i Federaciji”, poručio je Košarac.