Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac izjavio je danas u Modriči da se privrednim društvima u BiH može pomoći izmjenama Zakona o carinskoj politici u vezi sa privremenim suspenzijama carinskih stopa.

Košarac je nakon posjete kompaniji “Tema”, rekao da je važno doći na lice mjesta i vidjeti kako privredni subjekti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH obavljaju proizvodnu djelatnost, te sa menadžmentom definisati određene politike s ciljem zaštite i promocije domaće proizvodnje.

“Ova kompanija obezbjeđuje prihode između tri i četiri miliona godišnje i stoprocentno izvozi u zemlje EU i zbog toga procjenjujemo da je veoma važno, iz aspekta implementacije ekspozea predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, da posjetimo naša privredna društva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH i vidimo kakve poteškoće imaju pri realizaciji poslovnih planova”, rekao je Košarac.

On je naglasio da je cilj formiranje radne grupe koja bi se bavila promocijom i zaštitom domaće proizvodnje.

Komentarišući izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da Savjet ministara nije imao agresivan pristup novonastaloj situaciji kada je riječ o izvozu mesa iz BiH u Tursku, Košarac je rekao da je to podvala jer je u prošloj godini izvezeno ukupno 98 tona mesa u Tursku, dok je u ovoj godini do kraja marta izvezena 761 tona mesa.

Košarac je rekao da je posao sa Turskom proizvod dobrih odnosa bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Turske, te dodao da BiH duguje veliku zahvalnost Turskoj koja je omogućila izvoz mesa jer to, naveo je, relaksira primarnu proizvodnju.

“Plan je da, osim ove 761 tone, obezbijedimo još dodatnih 1.500 tona i da ćemo ukupno odobrenu kvotu ispoštovati”, rekao je Košarac, dodajući da je sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom insistirao da ta dimenzija razgovora bude otvorena i sa ambasadorom Turske u BiH, te resornim ministrom u Vladi Turske.

Prema njegovim riječima, cilj je da kvota naredne godine bude 5.000 tona koje bi privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH izvozili u Tursku.

Košarac je rekao da će jednak tretman imati i firme iz oba entiteta, te da će biti ukinuta praksa koju je zatekao u Ministarstvu, a kojom nije bio ujednačen odnos kapaciteta Republike Srpske i Federacije BiH, te da su samo dvije kompanije iz Federacije BiH obavljale taj posao.

“Uložio sam energiju da i Republika Srpska, odnosno njene kompanije imaju jednak tretman u spoljnotrgovinskom poslu”, naglasio je Košarac.

On je poručio da vrijeme lažnih briga treba da prestane.

“Upitnik prema Evropskoj komisiji za izvoz mesa goveda u zemlje EU bio je četiri godine u Ministarstvu u prošlom mandatu, mi smo uspjeli da ga predamo i očekujemo da se odobri izvoz sirovog mesa u zemlje EU”, rekao je Košarac.