Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je uputilo Evropskoj uniji upitnik koji se odnosi na izvoz mesa iz BiH u zemlje EU, izjavio je resorni ministar Staša Košarac, te dodao da BiH teži novim tržištima.

“Nadam se da će šef Delegacije EU u BiH Johan Satler u narednim danima imati sastanke kako bismo našim privrednicima omogućili da izvoze meso i u zemlje EU. Time pokazujemo opredijeljenost da tražimo nova tržišta i štitimo našu proizvodnju”, rekao je Košarac.

On je naglasio da će od svojih saradnika zaduženih za ovu oblast tražiti da intenzivno rade kako bi se sa predstavnicima EU otvorio taj dijalog i što prije omogućilo da nadležni inspektori dođu u Republiku Srpsku i Federaciju BiH i omoguće izvoz mesa u EU.

Košarac je istakao da je primarna politika Savjeta ministara zaštita domaće proizvodnje.

“Mi danas imamo viškove, s obzirom na činjenicu da epidemija koronavirusa ostavlja posljedice, konzumacija unutar BiH je smanjena, a i spoljnotrgovinski promet je u opadanju. Zato svakodnevno vodimo intenzivne razgovore kako zaštititi domaću proizvodnju i biti partner domaćim proizvođačima i prerađivačima u Srpskoj i FBiH”, rekao je Košarac.

On je naglasio da se poštuju svi međunarodni ugovori koje je BiH potpisala, da se vodi računa o značaju uvozničkih kompanija i da je u svakom smislu opredjeljenje da se pomogne domaćim proizvođačima, što je iskazano kroz program rada Savjeta ministara i Ministarstva.

Košarac je podsjetio da je riješeno pitanje izvoza mesa u Tursku, ali ne u količinama u kojima se očekivalo, te da su održani sastanci sa proizvođačima i prerađivačima mesa u RS i FBiH i predstavnicima trgovinskih lanaca.

“Očekujem da bi i tu moglo biti pomaka, s obzirom na činjenicu da smo opredijeljeni za izlazak na neka druga tržišta”, poručio je Košarac.