Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da je veoma važno što postoji politička odluka da se problem plutajućeg otpada na rijekama Lim i Drina rješava zajedničkim angažovanjem BiH, Srbije i Crne Gore.

Košarac je na onlajn regionalnom sastanku, koji je organizovan na inicijativu ministra zaštite životne sredine Srbije Irene Vujović, naglasio da je regionalna saradnja imperativ.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra za ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Ratko Mitrović i predstavnici hidroenergetskih objekata u slivovima rijeka, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine Srbije.

Predstavnici Crne Gore izrazili su spremnost da zajedničkim projektom za regulisanje ovog problema tri zemlje apliciraju za EU fondove, čime bi dali dobar primjer regionalne saradnje.

Mitrović je predložio formiranje komisije za razmatranje problema s cilju definisanja dalje saradnje, dok je državni sekretar u tom ministarstvu Danilo Mrdak dodao da niko ne spori da najviše otpada dolazi sa teritorije Crne Gore, kao i da mapiranje nesanitarnih deponija još nije urađeno.

Mrdak je poručio da nema alibija da se ne krene u hitne akcije i mere.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović predložila je da tri zemlje potpišu memorandum o razumijevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti.

Vujović je ukazala na hitnost rješavanja problema otpada na Limu i Drini i pozvala na saradnju kolege na republičkom nivou, kao i jedinice lokalne saomouprave koje se nalaze u slivu rijeka.

Ona je dodala da je u toku uklanjanje više od 7.500 metara kubnih plivajućeg otpada koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu.