Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima Koordinacije udruženja peradara u BiH da treba učiniti sve da se zaštiti domaća proizvodnja peradi i smanji uvoz, te obezbijedi izvoz konzumnih jaja na tržište EU.

“Nema hrane, niti proizvoda koji je privilegovan u odnosu na neki drugi. U poljoprivrednom sektoru, koji je očigledno pogođen epidemijom virusa korona, treba da nađemo rješenja da bismo zaštitili domaću proizvodnju”, rekao je Košarac novinarima, nakon sastanka kojem je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo Ljubomir Kalaba.

On je naglasio da je cilj da se zaštiti domaći proizvođač i da prerađivački kapaciteti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH otkupe primarnu proizvodnju, te da se sve to nađe na policama trgovačkih centara u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“Pokušaćemo da nađemo adekvatne mjere ne kršeći međunarodne ugovore. Razmišljam da Savjetu ministara, ukoliko ove administrativne mjere koje smo danas definisali ne daju određene rezultate, predložimo rješenja koja će značiti zabranu uvoza u BiH ili povećanje carinskih stopa”, naglasio je Košarac.

Po njegovim riječima, time se pokazuje spremnost da se radi za domaću privredu, te bi to mogao biti nastavak dobrih politika koje su zastupali entiteti u okviru podsticaja za primarnu proizvodnju.

“Covid 19 je prouzrokovao mnoge poremećaje, ali i mimo toga treba tražiti najbolju poziciju za proizvode proizvedene u Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, rekao je Košarac.

Na sastanku je bilo riječi i o tome kako na najbolji način popuniti upitnik za izvoz konzumnih jaja iz BiH za zemlje EU, te je dogovoreno da u narednih sedam dana uslijede razgovori sa nadležnim entitetskim institucijama i budu prikupljeni podaci o tome kako bi posredstvom Evropske komisije bio kandidovan izvoz konzumnih jaja.

Riješiti pitanje izvoza konzumnih jaja

“Kada je riječ o pilećem mesu, naši proizvođači mogu da izvoze u zemlje CEFTE, EU, kao i jaja za dalju preradu. Još je ostalo da bude riješeno pitanje izvoza konzumnih jaja i na tome ćemo raditi zajedno sa entitetskim vlastima”, rekao je Košarac.

On je naveo kako je pitanje kafilerije otvorio juče u Doboju tokom razgovora sa gradonačelnikom, navodeći da položaj tog grada daje preduslove da u njemu bude otvorena kafilerija koju BiH nema.

“To je vrlo značajno da bi bili smanjeni troškovi proizvođačima. Moramo poštovati ekološke standarde i u narednom periodu ćemo o tome razgovarati”, rekao je Košarac i istakao da se uvoz treba kontrolisati adekvatno, uz rigorozne veterinarske kontrole.

U narednom periodu, zajedno sa Agencijom za bezbjednost hrane i inspektoratima, biće definisane neophodne mjere jer je uočeno da postoje problemi kada se određeni uvozni proizvodi od pilećeg mesa nađu na bh. tržištu, te da takvi mogu ugroziti zdravlje ljudi.

“Tražićemo adekvatno reagovanje nadležnih inspekcijskih organa i Kancelarije za veterinarstvo”, rekao je Košarac.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo Ljubomir Kalaba izjavio je da je na sasnaku razgovarano i o prekomjernom uvozu pilećeg mesa, potezima koje treba napraviti da bi se bh. proizvođačima olakšao plasman vlastitih proizvoda, te o ispunjavanju uslova za izvoz konzumnih jaja.

“Jedino je ostalo da se stvore uslovi za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi. Ostala su još konzumna i rasplodna jaja i dogovorili smo da ćemo održati sastanke sa nadležnim entitetskim tijelima da bismo prikupili podatke i poslali u Brisel u vezi sa planom kontrole salmonele kao jednim od prvih uslova za izvoz”, rekao je Kalaba te izrazio nadu da će svi potrebni podaci biti poslati u Brisel do kraja godine.

Predsjedavajući Koordinacionog odbora peradara i živinara u BiH Edin Abandžić rekao je da je ministar Košarac odreagovao ekspresno i da su u direktnoj komunikaciji dogovorili korake u vrlo neizvjesnom i teškom periodu zbog epidemije virusa korona.

“Nadam se da ćemo peradarstvo, kao i ostale poljoprivredne grane u BiH istaći i podstaći domaće proizvođače da povećamo potrošnju proizvoda jer je u situaciji kada se smanjuje proizvodnja veoma važno da domaće proizvode plasiramo da bi naša privreda pretrpjela što manju štetu”, rekao je Abandžić.