Ženska košarkaška reprezentacija BiH susretom protiv reprezentacije Belgije sutra u Strasbourgu od 15.00 sati ostavra nastup na Europskom prvenstvu, koje će se do 27. lipnja održati u Francuskoj i Španjolskoj.

Košarkašice BiH na europsku scenu vraćaju se nakon pune 22 godine, a za ovaj nastup pripremale su 35 dana i spremno odlaze na prvenstvo.

Izbornik bh. momčadi Goran Lojo zadovoljan je radom igračica na treninzima.

– Odradili smo što smo planirali. Sve igračice su spremne i davale su maksimum tijekom cijelih priprema – kazao je Lojo.

Pored ekipa BiH i Belgije u skupini C još će igrati reprezentacije Slovenije i Turske.

– Mi ćemo dati sve da ostvarimo tu jednu pobjedu koja bi nas vodila u drugi krug i nakon plasmana na EP predstavljala bi veliki uspjeh. Dat ćemo maksimum u svakoj utakmici – dodao je izbornik.

Najveća zvijezda bh. momčadi Amerikanka Jonquel Jones, koja je kasnila je na okupljanje zbog obaveza u WNBA, očekuje dobru igru i pobjede na Eurobasketu.

– Osjećam se dobro i spremna sam da igram na prvenstvu. Znam da BiH nije dugo igrala na Eurobasketu i uzbuđena sam zbog toga što imamo priliku igrati – kazala je Jones.

Uz Jones, najbolja bh. igračica Marica Gajić rekla je da je Belgija favorit u skupini.

– Sloveniju karakteriziraju kao iznenađenje prvenstva, tako da bi svoju priliku trebali tražiti protiv Turske. Ipak, naravno da ćemo ostaviti srce na terenu, pa zašto ne i iznenaditi Belgiju – kazala je Gajić.

U drugom susretu na EP košarkašice BiH 18. lipnja sastaju se s Turskom (12.00 sati), a 20. lipnja igraju protiv Slovenije (12.00).

Plasman u drugi krug osigurat će tri prvoplasirane ekipe u skupini.

Četiri pobjednika skupina plasirat će se izravno u četvrtfinale.

Reprezentacije koje budu na drugoj i trećoj poziciji u skupini razigravat će za četvrtfinale i to 21. lipnja.

Četvrtfinale će se igrati 23. lipnja.

Titulu europskih prvakinja brane košarkašice Španjolske, koje su osvojile tri zlatna odličja na četiri zadnja EP-a.

Završnica Eurobasketa igrat će se u španjolskoj Valenciji. Polufinale je zakazano za 26. lipanj, a finale za 27.