Devet porodica sa oko 70 članova evakuisano je sinoć iz naselja “Shote Galica” u Brekoču, u Đakovici, jer se njihove kuće smatraju ugroženim da budu poplavljene zbog neprekidnih padavina.

Članovi opštinske komisije, koju je formirao gradonačelnik Đakovice Ardian Gjini, koji su tokom cijelog dana juče bili na terenu pobrinuli su se za procjenu situacije i omogućili evakuaciju, saopšteno je iz opštine Đakovica.

Prema informacijama članova ove komisije, oko 70 evakuisanih stanovnika, od sinoć su privremeno smješteni u prostorijama aerodroma Đakovica, mjestu koje ispunjava sve uslove za normalan život.

Inače, opštinski timovi svih nivoa i dalje su u pripravnosti i spremni za svaku moguću intervenciju u slučaju da se situacija pogorša.

Ranije je premijer Kosova na dužnosti Avdulah Hoti reagovao povodom poplava u nekoliko opština do kojih je došlo usljed obilnih kiša i snježnih padavina. Hoti je naveo da će u zavisnosti od situacije, možda biti potrebnno angažovanje Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbjednosnih snaga.

Iz Hidrometerološkog instituta Kosova je saopšteno da je kiša, koja neprekidno pada više od 48 sati, uzrokovala poplave u nekim opštinama.

Kako je saopšteno, padavine su jače u zapadnom dijelu zemlje, gdje je u prosjeku palo oko 75,6 mm po metru kvadratnom, što za rezultat ima porast nivoa vode u rijekama iznad njihove nosivosti. Otapanje snijega u najvišim planinskim predjelima je, takođe, doprinijelo ovoj situaciji.

Najteža situacija je, prema podacima HMI-a, u opštinama Đakovica, Dečane, Orahovac, Mališevo, Suva Reka i Peć.