Evropska unija i vlada Kosova potpisali su danas ugovor vrijedan 26,5 miliona eura radi podrške Kosovu da se izbori sa posljedicama pandemije virusa COVID-19.

Ugovor su potpisali šef Kancelarije EU na Kosovu Tomas Szunyog i kosovski premijer Avdullah Hoti, poslije sastanka na kojem se vlada obavezala da osmisli jasne kriterijume i dobro ciljane mjere za korišćenje ovih fondova.

Prva uplata od 20,5 miliona očekuje se već prije kraja ove godine, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

Navodi se da će ova nova podrška iz EU kosovskom budžetu pružiti prijeko potrebne finansije za ublažavanje socio-ekonomskog uticaja krize zbog virusa COVID-19 na narod i biznise na Kosovu.

“Fondovi EU će naročito biti korišćeni da se pomogne mikro-preduzećima i samo zaposlenima kako bi se poboljšala njihova finansijska likvidnost preko Kosovskog fonda za kreditne garancije, za grantove i subvencije za farmere, kao i da se pomogne manjinskim zajednicama koje su najteže pogođene pandemijom. Fondovi EU će takođe biti podrška i za biznise koji se fokusiraju na izvoz roba i usluga”, navodi se.

Ambasador Szunyog izrazio je zadovoljstvo zato što su u stanju da pomognu kosovskom narodu kroz još jednu konkretnu pomoć EU.

“Kosovo i ostatak Evrope se nalaze u sred pandemije COVID-19. Drago mi je što će preko ove podrške EU biti u stanju da pomogne i biznisima i ranjivim ljudima i ženama da se nose sa finansijskim teškoćama sa kojima su se suočili u ovoj teškoj situaciji“, kazao je Szunyog.

EU i vlada su naglasili važnost transparentnih procedura javnih nabavki za sticanje povjerenja građana. U ovom pogledu, vlada se saglasila da izradi nov zakon o javnim nabavkama, prateći i poštujući najbolje zakonodavne prakse.

​​​​​​​Vlada se, takođe, obavezala da posmatra Zakon o organizaciji državne uprave kada bude dizajnirala nove interne strukture ministarstava, kao i da poštuje novo zakonodavstvo pri zapošljavanju u državnoj upravi, tako da u praksi uspostavi javnu administraciju koja je depolitizirana i funkcioniše bolje.

Podrška EU dolazi kao dodatak poslije uplata za budžetsku podršku od 10 miliona eura koje su stigle u julu, zajma za makro-finansijsku pomoć od 50 miliona eura koji je uplaćen u oktobru, kao i hitne podrške i pomoći za zdravstveni sistem koja je isporučena ranije ove godine. U mjesecima koji dolaze stići će i još podrške.